Sari la conținut

Decalotare fortata sau dezvoltare naturala?

Problema decalotarii fortate este ridicata de multe mamici ingrijorate ca puiul lor ar putea dezvolta complicatii din cauza preputului prea stramt. Parerile sunt impartite, chiar si intre diferitele scoli de medicina care postuleaza diferit in favoarea dezvoltarii naturale sau a interventiei umane.

Este bine sa stii ca natura are caile ei de protectie si, de cele mai multe ori, stie exact ce este de facut in acesta cazuri. In continuare iti vom prezenta cateva informatii de baza despre preput, gland si dezvoltarea fiziologica a baietilor. Informatiile sunt extrase dintr-un document apartinand Societatii Americane de Pediatrie.

Pe scurt, despre preput

La nastere, penisul este format dintr-un ax cilindric cu un capat rotunjit numit gland. Trunchiul si glandul sunt separate printr-un canal numit sant. Intreagul penis - trunchi si gland - este acoperit de un strat continuu de piele. Sectiunea pielii penisului care acopera glandul este numita preput. Preputul este format din doua straturi, preputul exterior si un strat interior similar cu o membrana mucoasa.

Inainte de nastere, preputul si glandul se dezvolta ca un singur tesut. Preputul este ferm atasat - practic lipit - de gland. De-a lungul timpului, aceasta fuziune a suprafetei interioare a preputului cu pielea glandului incepe sa cedeze dezvoltandu-se celule diferite pe fiecare strat. Straturile epiteliale ale glandului si cele din interiorul preputului sunt inlocuite in mod regulat, nu numai in copilarie, ci de-a lungul intregii vieti. Celulele inlocuite se acumuleaza ca o materie albicioasa sub forma unor perle care se elimina treptat prin varful preputului.

In cele din urma, uneori dupa cinci, zece sau la mai multi ani dupa nastere, are loc separarea completa, iar preputul poate apoi fi tras de pe gland catre abdomen. Aceast fenomen se numeste decalotare. Preputul se poate retrage spontan odata cu erectiile care apar in mod normal de la nastere si chiar in viata fetala. De asemenea, pe masura ce copiii “descopera” organele lor genitale, devin mai constienti de corpurile lor si pot retracta singuri preputul. Daca preputul nu se retrage usor inca din primii ani de viata, trebuie sa realizam ca acest lucru nu este anormal si ca in cele din urma se va intampla in mod natural.

Smegma

Smegma la copii: celulele de piele de pe glandul penisului si preputul interior se desprind de-a lungul vietii. Acest lucru este valabil mai ales in copilarie, cand schimbarea pielii naturale serveste la separarea preputului de gland. Din moment ce aceasta  schimbare are loc intr-un spatiu relativ inchis - cu preputul acoperind glandul - celulele pielii schimbate nu pot fi eliminate in mod obisnuit. Ele sunt eliminate prin varful preputului. Celulele pielii eliminate reprezinta smegma sugarului, si pot aparea ca mici perle albe sub piele.

Smegma la adulti: glandele sebacee specializate - glandele Tyson - care sunt situate pe gland sub ​​preput, sunt in mare parte inactive in copilarie. La pubertate, glandele Tyson produc o substanta uleioasa, care atunci cand este amestecata cu celulele pielii care se schimba, constituie smegma adultului. Aceasta indeplineste o functie de protectie, de lubrifiere pentru gland.

Igiena preputului: preputul este usor de intretinut. Copilul trebuie spalat frecvent (si cu ajutorul unui burete) si toate partile ar trebui sa fie spalate, inclusiv organele genitale. Penisul necircumscris este usor de intretinut. Nu este necesara nici o ingrijire speciala! Nu trebuie sa tragi cu forta preputul. Nu este nevoie de curatare speciala cu irigatoare sau antiseptice: apa si sapunul sunt suficiente.

Retragerea preputului: Dupa cum s-a mentionat, preputul si glandul se dezvolta ca un tesut. Separarea se va produce in timp. Aceasta nu trebuie fortata!

 

Cand va avea loc separarea?

Fiecare copil este diferit . Separarea poate avea loc inainte de nastere, insa acest lucru este extrem de rar. Separarea poate dura cateva zile, saptamani, luni sau ani. Oricare dintre aceste intervale este normal. Desi in cazul celor mai multi copii preputul se va retrage jurul varstei de cinci ani nu trebuie sa te ingrijorezi daca trece o perioada mai mare. Unii baieti ating retractibilitatea completa doar la adolescenta.  

Igiena

Igiena preputului complet retras : Pentru primii ani, o retragere ocazionala combinata cu o curatare cu apa si sapun este suficienta.

Igiena penisului va deveni mai tarziu o parte din igiena completa a copilului, inclusiv si va sta alaturi de samponarea parului sau spalatul pe dinti. La pubertate, baiatul trebuie sa stie ca face parte din igiena zilnica si trebuie facuta prin retractarea preputului si curatarea cu apa calda si sapun.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!