Sari la conținut

Decolorarea dinților bebelușului – care sunt cauzele și cum o putem preveni

Încă de la naștere, mămicile  îngrijesc gurița copilului zilnic, cu un tifon înmuiat în apă caldă. După apariția primului dințișor, începe să se schimbe și ritualul îngrijirii cavității bucale, introducându-se spălarea dințișorilor cu o perie specială și cu o pastă potrivită vârstei fragede a micuțului. Numai că, în timp, unii părinți au tendința de a exagera cu fluorul (regăsit în pasta de dinți, dar și în apă) și pot provoca adevărate "pagube" dentare, precum fluoroză sau decolorarea și pătarea dinților.

► Citește și Curatarea gingiilor bebelusului

Haideți să aflăm care sunt principalele cauze ale decolorării dințișorilor copiilor și cum putem să o prevenim:

Prea mult fluor -  Fluoroza reprezintă o intoxicație cronică cu fluor, provocată de prezența acestuia în cantități prea mari în apă sau prin administrarea pe termen prea lung a unor tablete care conțin fluor.  Este important de știut că bebelușii  sub 6 luni nu au nevoie de aport de fluor, iar după această vârstă un consult la medicul stomatolog poate stabili necesarul de fluoruri de care are nevoie copilul. Fluoroza se manifestă, în fază inițială, prin apariția unor pete mici, albicioase, ce dau senzația de decolorare, iar mai apoi prin pete maronii care afectează suprafața întregului dinte (aspect de "smalț pătat").

Anumite afecțiuni – Febra ridicată în perioada apariției dințișorilor, nutriție incorectă, sindromul Down sau sifilis congenital pot fi cauze ale decolorării dințișorilor micuțului.

Defect de structură a smalțului – Consumul de tetraclină în perioada sarcinii sau a alăptării, precum și adminstrarea acestui medicament copilului pot duce la apariția hipoplaziei de smalț - defect de structură a smalțului dobândit în timpul formării și dezvoltării dintelui. Această anomalie structurală se evidențiază clinic prin lipsă de substanță dentară cauzată de depunerea în cantitate mai redusă a matricii organice a smalțului în timpul odontogenezei (perioada de formare a dintelui). Hipoplazia este frecvent însoțită de hipomineralizare, adică smalțul prezintă un deficit de substanțe minerale produs tot în timpul odontogenezei.

Slabă calitate a smalțului – Smalțul dințișorilor copilului ar putea să nu fie de bună calitate. Această afecțiune se numește hipocalcifiere și poate fi cauzată de factori genetici, de depunderi prea mari de placă sau din cauza consumului exagerat de citrice.

Decolorarea smalțului dinților - Amelogeneza imperfectă este numele unui grup de boli genetice rare, care se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare a smalțului dentar. Boala se manifestă atât la dentiția de lapte, cât și la dentiția permanentă. Principalele simptome ale anomaliei genetice se caracterizează prin:

  • colorație cenușie, maronie sau galbenă a dinților;
  • smalț dentar extrem de subțire;
  • predispoziția la carii a caror evoluție este foarte rapid;
  • predispoziția la traumatisme sau fracturi dentare.
  • dinții sunt mai mici și se tocesc ușor

Deficit de vitamina D – Deficitul de vitamina D în perioada apariției dințilorilor poate cauza hipoplazia smalțului și dentinei, afecțiune care se poate manifesta și prin decolorarea dinților.

Icter la naștere – Copilul care se confruntă cu icter la naștere prezintă risc mai mare de decolorare a dințișorilor.

Răni la nivelul gingiei – Rănile de la nivelul gingiei reprezintă o traumă ce se se poate manifesta prin decolorarea dinților

Igienă dentară precară – Deși părinții trebuie să fie antenți la cantitatea de fluor cu care intră în contact micuțul, igiena dentară nu trebuie ignorată. Cavitatea bucală a copilului trebuie curățată zilnic, înaintea apariției dințilșorilor, iar apoi vizita la medicul stomatolog și spălarea dințișorilor de două ori pe zi sunt obligatorii.

► Citește și Trucuri utile pentru dintii copiilor

Sursa

Foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!