Sari la conținut

Degeraturile

Ai iesit cu copilul afara in frig si degetele i-au devenit albe. Ar putea fi vorba despre degeraturi?  

Este posibil, dar pielea trece printr-o perioada intermediara inainte sa apara degeraturile, asa ca daca degetele i se albesc, este vorba tocmai despre acest stadiu. Cand se intampla asta, trebuie sa il duci cat mai repede inauntru si sa indepartezi toate hainele ude. Apoi incalzeste-i usor mainile.

Un mod bun de a incepe aceasta procedura, este sa ii tii degetele in palmele tale incalzite. Apoi baga-i mainile in apa nu foarte calda. Nu i le freca, pentru ca poti leza tesuturile deja sensibile.

Daca degetele copilului par ca de ceara, cu o tenta galbena si incep sa se umfle sau apar basicute, este, deja, semnul unei degeraturi.Aceasta se masoara in grade, cam in acelasi fel in care sunt evaluate si arsurile.In primele stadii, inghetarea afecteaza stratul superficial al pielii, iar o degeratura de gradul 4 inseamna ca a ajuns sa afecteze muschii sau chiar oasele.

Ce trebuie sa faci in cazul in care copilul tau are degeraturi?

Infasoara-l intr-o patura si du-l cat mai repede la urgenta. In acest moment risca sa faca o infectie sau sa sufere o afectare permanenta a tesuturilor. Nu incerca sa ii incalzesti pielea cu apa fierbine sau sa pui pe ea ceva fierbinte, pentru ca poti agrava situatia. Poti sa il incalzesti progresiv pe drumul spre spital, tinand zona inghetata lipita de pielea ta. Cand zona incepe sa se incalzeasca, trebuie sa–i mentii temperatura pentru a nu ingheta din nou, sau starea lui se poate inrautati. Degetele copilului pot deveni foarte rosii si dureroase pe masura ce se incalzesc. Doctorul de la urgente poate prescrie anumite medicamente pentru a face copilul sa se simta mai bine. Va verifica si daca micutul este hipotermic, sau temperatura corpului este foarte scazuta.  

Prevenire

Trebuie sa fii cat mai atenta. Bebelusul tau va fi afectat de frig mai usor decat tine. Acest lucru se datoreaza si faptului ca are o proportie mai mare a suprafetei pileii fata de greutatea corporala decat tine, asa ca va pierde caldura mult mai repede. Daca bebelusul sta in carucior, nu se misca destul de mult pentru a-si incalzi corpul, iar daca inca nu vorbeste, nu iti poate spune ce simte.

Nu il tine in frig pentru mult timp, si imbraca-l bine atunci cand mergeti si in plimbari scurte.Cand esti afara si aerul este foare rece, verifica des daca are semne de inghetare. De obicei acestea apar la inceput pe extremitati sau pe zonele cele mai expuse frigului. Observa-i fata, urechile, degetele de la maini si picoare, chiar daca crezi ca este imbracat suficient de gros. Indeparteaza hainele ude, pentru ca umezeala va face ca pierderea caldurii sa fie accelerata.

Tine cont de faptul ca e mai probabil ca micutul sa sufere de hipotermie si degeraturi intr-o zi cand bate vantul, pentru ca vantul face ca pielea sa piarda din caldura mult mai rapid

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!