In Statele Unite a avut in luna decembrie 2014 o epidemie de pojar care a avut ca punct de pornire parcul Disneyland. Bilantul a fost de 184 de imbolnaviri. In acelasi timp, in Canada, intr-o comunitate religioasa in care ratele de vaccinare sunt foarte mici, o alta epidemie de pojar a facut ravagii.
Pojarul (rujeola) este una dintre cele mai contagioase boli, iar vaccinul impotriva pojarului a salvat milioane de vieti de cand a fost introdus in schema de vaccinare. In ultimul timp insa, odata cu refuzul parintilor de a-si vaccina copii, cazurile de pojar s-au inmultit, ducand la epidemii.
Daca iti mai pui intrebari daca sa vaccinezi sau nu copilul impotriva pojarului, citeste aceste informatii despre rujeola (pojar).
1. Rujeola este mai mult decat o eruptie
Desi oamenii tind sa se gandeasca la aceasta boala respiratorie ca fiind o boala minora, 1 din 20 de copii care fac rujeola va dezvolta pneumonie si 1 din 1000 va dezvolta encefalita, care poate provoca surzenie sau leziuni ale creierului. Pana in 2013, 28 la suta dintre pacientii mai tineri de rujeola de 5 ani din Statele Unite au avut nevoie de spitalizare.
2. Rujeola este extrem de contagioasa
Rujeola este o boala extrem de contagioasa, care este usor transmisibila prin aer si care persista in aer pana la doua ore dupa un stranut. Daca 90 la suta dintre oamenii dintr-o comunitate nu sunt vaccinati, "imunitatea de turma" este compromisa si bolile despre care se credea ca sunt eradicate pot deveni din nou periculoase.
3. Vaccinul MMR este eficient
Recomandariile medicale spun ca copiii sa primeasca doua doze de vaccin MMR (contra rujeolei, oreionului si rubeolei), prima la varste cuprinse intre 12 si 15 luni, si a doua intre 4 si 6 ani. Imunitatea nu este 100 la suta, dar o singura doza se considera a fi 93% eficace, in timp ce ambele inoculari duc procentele catre 97%. Efectele secundare sunt rare si, in general, se prezinta ca o febra usoara sau eruptii cutanate, daca acestea apar.
Citeste despre schema de vaccinare a copiilor.
4. Legatura de vaccin-autism a fost demolata definitiv.
O autoritate in tulburarile din spectrul autismului, Autism Speaks, a confirmat clar de curand ca vaccinurile nu cauzeaza autism si toti parintii ar trebui sa isi vaccineze copiii. Studiul initial care indica o legatura intre cele doua a fost mult timp discreditat si autorului i-a fost retrasa licenta de medic.
Sursa foto: hepta.ro