Sari la conținut

Dezvoltarea bebelușului. Cum și când învață bebelușii să mestece?

Din momentul în care bebelușii învață să mestece, începe explorarea. Introducerea alimentelor solide în dieta bebelușului poate fi dificilă. Schimbarea texturii și aromelor atunci când se trece de la lapte la piureuri mai solide poate necesita timp de adaptare și răbdare.

Prin urmare, trebuie să incluzi alimente solide în dieta puiului tău treptat și progresiv. În acest fel, el se va obișnui mai ușor cu noile alimente.

Bebelușul și mestecarea alimentelor. Cum își dezvoltă bebelușul abilitatea de mestecare?

Cei mici recunosc mâncarea, apoi învață să-și aleagă felurile preferate de mâncare și, în cele din urmă, învață să o mestece. Înghițirea, digestia și excreția sunt acțiunile care completează ciclul de învățare. Ai putea crede că bebelușii învață să mestece în mod spontan și natural, dar învățarea de a mesteca alimentele solide este un proces în care adulții joacă un rol important.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: cum să faci tranziția de la lichide la solide

De fapt, recunoașterea, alegerea și acceptarea alimentelor implică simțurile și memoria. Bebelușii învață să mestece prin sentimentul pe care îl provoacă mâncarea și prin observare. De asemenea, este foarte important să fii conștientă de faptul că bebelușii învață să mestece imitând adulții din jurul lor.

Bebelușul și mestecarea alimentelor. Când învață bebelușul să mestece alimentele?

După ce împlinesc șase luni, bebelușii sunt pregătiți pentru a începe diversificarea. Făcând acest lucru într-o manieră treptată, ei încep să învețe procesul de mestecare.

► Citește și: Autodiversificare: cele mai bune alimente în formă de bastonașe sau degețele (Finger Food)

După ce bebelușii împlinesc 6 luni și până la vârsta de 1 an, ar trebui să consume bucăți mici de alimente moi. După ce au împlinit 1 an, pot începe să consume alimente mai solide și mai tari. După ce dinții de lapte încep să crească, bebelușii pot încerca diferite texturi, care vor fi, de asemenea, benefice pentru gingii.

Părinții ar trebui să monitorizeze întotdeauna alimentația copiilor lor, pentru preveni sufocarea. Când mănâncă împreună cu părinții, bebelușii au ocazia de a imita acțiunile și gesturile acestora.

► Citește și: Se pot îneca mai ușor cu mâncare bebelușii autodiversificați, decat cei diversificați? Experții susțin contrariul

Bebelușul și mestecarea alimentelor. De ce este important ca bebelușul să învețe să mestece alimentele?

Dacă micuțul tău va învăța să mestece, nu va exista riscul ca el să se sufoce cu mâncarea. În plus, există beneficii care implică mestecarea alimentelor, precum:

  • Favorizează dezvoltarea oaselor feței și a mușchilor.
  • Protejează gura: alimentele solide ajută dinții să se curățe singuri. Pe de altă parte, alimentele moi, cum ar fi piureurile și laptele, se pot lipi de dinți.
  • Stimulează digestia: produce secreția de salivă, facilitează absorbția nutrienților și reduce gastrita și refluxul.
  • Reduce stresul la copii.

Bebelușul și mestecarea alimentelor. Sfaturi pentru a încuraja mestecarea alimentelor

Iată ce trebuie să faci, pentru a încuraja bebelușul să mestece alimentele:

  • Elimină dispozitivele media, în timpul mesei. Evită să-l lași pe cel mic la televizor când servește masa. Petrece timp cu el și acordă-i atenție.
  • Oferă-i alimente noi. Acest lucru poate fi distractiv pentru cel mic. Oferă-i alimente cu texturi noi și lasă-l să le exploreze.
  • Mănâncă aceleași alimente ca micuțul tău. Încurajează consumul alimentelor moi și sănătoase și consumă aceleași alimente ca puiul tău.
  • Mâncați împreună. Exersează mestecarea alimentelor și vei vedea că bebelușul va încerca să te imite.
  • Lasă-l să mănânce singur. Exersarea abilităților îl va face pe cel mic să se simtă independent.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!