Perioada cand ii ies dintii e una din cele mai importante din viata unui bebelus. Tranzitia dintre aparitia primului dinte si completarea danturii de lapte va dura pana la trei ani.
La trei ani va avea toti dintisorii de lapte, pe care il vei invata sa si-i perieze regulat. Pentru ca nu va reusi sa faca acest lucru bine inca de la inceput, pana in jurul varstei de 6 ani va avea nevoie de ajutorul tau.
Cand se dezvolta dentitia?
Odontogeneza incepe inca din viata intrauterina, cand bebelusului i se vor dezvolta mugurii dentari. Numai unul din 2000 de copii se naste cu dinti. In majoritatea cazurilor dintii apar in jurul varstei de 4-7 luni. Daca bebelusul sa grabeste sa aiba dinti, s-ar putea ca primul sa-i apara chiar de la trei luni. Sunt insa cazuri in care primul dinte apare in jurul varstei de un an.
Cum se dezvolta dentitia?
Aparitia primului dinte poate fi un proces lung si chinuitor. Obrajii bebelusului pot parea putin mai plini din cauza faptului ca gingiile sunt putin inflamate. Desi se crede ca iesirea dintilor provoaca durere, frisoane si febra, cercetatorii spun ca, de fapt, nu exista o legatura directa intre acestea. Daca, totusi, banuiesti ca bebelusul tau sufera din cauza iesirii dintilor, da-i un inel de dentitie pentru a-l calma.
In timp ce pentru multi copii este o perioada neplacuta, altii trec foarte usor peste ea.
Ce urmeaza?
Odata ce toti dintii de lapte au iesit, nu vor cadea decat in jurul varstei de 6 ani.
In ceea ce priveste rolul tau, nu poti face nimic altceva decat sa iti linistesti bebelusul; atunci cand nu se simte bine, da-i sa mestece un inel dentar. Alimentele reci cum ar fi iaurtul sau sucul de mere l-ar putea, de asemenea, ajuta. Daca face temperatura trebuie sa chemi medicul. Ar putea avea o infectie a urechii sau alta boala.
Din momentul in care i-au aparut dintii, depinde de tine sa fie curati si bine ingrijiti. In primul an, nu va fi neaparat nevoie sa folosesti periuta, dar o data pe zi sterge-i dintii cu un servetel cosmetic. Nu lasa bebelusul sa adoarma cu biberonul in gura, riscul aparitiei cariilor va fi mult mai mare. Mai tarziu, in jurul varstei de 2-3 ani, poti folosi pasta de dinti atunci cand bebelusul a mancat multe dulciuri (de exemplu la o petrecere).
Primul control stomatologic ar trebui facut in jurul varstei de un an. Medicul iti va spune daca exista probleme si ce ar trebui sa faci pentru a le rezolva. Tine cont si de faptul ca daca bebelusul s-a nascut prematur si dentitia se va dezvolta cu intarziere.
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Comentarii facebook
Comentarii