Copiii care au mai putin de sapte ani nu vor mai pot fi inscrisi la clasa I, incepand cu anul scolar 2012-2013, potrivit amendamentelor aduse Legii Educatiei Nationale care intra in vigoare incepand de anul viitor. Decizia este laudabila, pentru ca pragul de sapte ani este unul important in dezvoltarea copilului.
Copilasi care au inceput scoala mai devreme de implinirea varstei de sapte ani, nu doar ca nu au avut nimic de castigat, dar au trecut prin chinul si stresul inutil al unor sarcini care depaseau capacitatile si posibilitatile lor. In plus clasa I inseamna o suma de traume care le marcau toata perioada cursului primar.
Psihologii, medicii si specialistii in puericultura sustin ca dupa sapte ani copilul ajunge la nivelul de dezvoltare psihica care sa-i permita sa se supuna constient si responsabil obligatiilor pe care le presupune clasa I. Cei mici sunt capabili sa inteleaga mai bine si mult mai usor ceea ce se intampla la scoala, care este statutul si care sunt obligatiilor lor.
Dupa sapte ani capacitatea de invatare constienta si capacitatea de concentrare, indispesabile unui proces de invatare organizat se dezvolta cu adevarat. Pana la implinirea varstei de sapte ani copiii vor urma clasele pregatitoare, in gradintite, care sunt pe masura abilitatilor si capacitatilor lor reale.
Parintii trebuie sa stie ca a trimite copilul la scoala mai devreme, adica inainte de implinirea varstei de sapte ani nu aduce in fapt nici un fel de avantaje acestuia. Legea Educatiei Nationale spune foarte clar: toti cei care sunt nascuti pana la inceputul anului scolar, asadar 1 septembrie, si au varsta de sase ani, vor incepe clasa pregatitoare. Ceilalti, care sunt nascuti in perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului, pot opta in functie de dezvoltare copilului", a adaugat inspectorul scolar general al Capitalei, citat de Antena 3.