Capacitatile superioare ale omului se vad din primele luni de viata. Copilul de 2-3 luni nu stie sa vorbeasca, dar cu toate acestea poate comunica cu parintii sai, poate transmite si intelege emotii si stari.
Se poate spune ca exista un limbaj al bebelusului pe care, daca parintii il urmaresc, pot intelege ceea ce vrea sa spuna copilul.
Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea Berkley din California, si autor al lucrarii "The Philosophical Baby: What Children's Minds Tell Us About Truth, Love and the Meaning of Life", spune ca: "La o prima privire, bebelusii nu par ca fac prea multe lucruri. Nu vorbesc si par sa nu inteleaga foarte bine ceea ce se intampla in jurul lor. Dar daca le urmaresti privirea, insistenta privirii, felul in care sunt interesati sau ignora ceea ce se petrece in jurul lor descoperim o lume senzationala si nu putem decat sa fim impresionati de modul in care copilul reuseste sa comunice, inainte de a fi capabil sa spuna un singur cuvant".
Copilul este incruntat si scoate sunete guturale. Este un mesaj prin care iti transmite ca sta incomod, mai ales daca a si plans. Probabil are gaze la stomac, sau crampe asa ca maseaza-l usor pe burtica. Schimba-i pozitia si incearca sa-i starnesti interesul cu o jucarie. Vorbeste-i! Glasul mamei si al parintilor, in general, sunt aducatoare de siguranta si senzatie de bine pentru copilul mic si foarte mic. Priveste-l in ochi si zambeste-i!
Se uita intens la un obiect sau intr-o directie. Bebelusii sunt atrasi foarte repede de lucrurile din jur. Sunt in special interesati de margini si contraste si sunt fascinati cand o persoana sau un obiect dispare din raza lor viziuala. De aceea, un bebelus va continua sa se uite la locul in care se afla mama sa chiar dupa ce aceasta a iesit din camera.
Citeste si: Limbajul bebelusului
E incruntat si botos. Probabil ca fost supra-stimulat si va avea in curand o iesire nervoasa. Asezati-l intr-un leagan si indepartati-va incet. Are nevoie sa stea sigur si in liniste, scrie living.msn.com.
Plange, tipa, arunca cu obiecte, aparent fara motiv. Este un semn clar ca s-a plictisit. Copilul, indiferent de varsta este o fiinta inteligenta asa ca plictiseala este o reactie normala pe care nu trebuie sa o lasi sa se dezvolte. Nu-l lasa fara o activitate, fara sa fie interesat de ceva, fara sa auda sau sa vada ceva. Chiar si un simplu joc cu spoturi de culoare poate sa fie distractiv. Vobeste-i in permanenta. Undeva doua urechi mici inregistreaza!
Articole relationate
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Cele mai frecvente semne că un copil are dificultăți emoționale și cum să îl ajutăm să le depășească
Copiii sunt maeștri ai exprimării prin gesturi, reacții și comportamente, însă uneori, aceste manifestări pot ascunde o lume interioară mai puțin senină. În...
Cât timp trebuie să petreacă bebelușul afară în sezonul rece și în ce condiții nu trebuie scos
Sezonul rece aduce multe întrebări pentru părinți, mai ales când vine vorba de timpul pe care bebelușii îl pot petrece afară. Aerul proaspăt este benefic, dar...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu