Mainile si picioarele sunt jucariile preferate, capul este bine ancorat pe umeri, musculatura gatului fiind din acest moment capabila sa-i sustina toata greutatea. Copilul gangureste, rade, isi urmareste parintii, este curios, iar atentia ii este atrasa de toate cele ce se petrec in jurul lui.
Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului de 5-6 luni are loc astfel:
►In general, acum incepe perioada aparitiei dintilor, copilul fiind adesea plangacios si suge toate obiectele care i se dau.
►Copilul de 5-6 luni face diferenta dintre mama si tata. Incepe sa reactioneze persoanelor necunoscute.
►Face exercitii vocale: emite sunete precum “aaa” sau “ppp”, ii place uneori sa se asculte, fara sa fie deranjat. Isi exprima placerea repetand sunetele pe care a inceput sa le emita, se joaca, le face mai alungite sau mai groase, mai incet sau mai tare.
►Incepe sa recunoasca starea de spirit a parintilor dupa intonatia vocii. Daca sunteti nervosi, face grimase si plange, din contra, o voce agreabila il face sa zambeasca.
►Bebelusul intoarce capul catre persoana care vorbeste.
►Ii place sa se priveasca in oglinda.
►Prinde voluntar obiectele, tinandu-le intre palme si trei degete, ducandu-le apoi la gura.
►Dupa ce si-a explorat mainile, bebelusul la 5-6 luni isi va descoperi picioarele.
Jocul cu bebelusul:
►Puneti-l cat mai des cu burta pe sol cu jucariile.
►Asezati jucariile astfel incat bebelusul sa fie nevoit sa se deplaseze pentru a le apuca.
► Incurajati-l sa mestece hrana folosind bucatele de branza, fructe crude (banane, pere, piersici, mere decojite), il va ajuta sa exerseze cu gingiile. Faceti-l sa manance in compania familiei.
►Schimbati-i orientarea frecvent, pentru a avea noi lucru de descoperit.
►Asezati bebelusul, cu spatele nesprijinit si cu soldurile sustinute.
► Puneti-i clopotei la incaltaminte, il va incuraja sa descopere si sa se joace cu picioarele.
►Dupa ce faceti miscarile de decontractare, ca la 3-4 luni (deschiderea si inchiderea bratelor, pedalatul cu picioarele, masaj) ajutati-l sa se intoarca de pe spate pe burta si de pe burta pe spate.
► Puneti-l sa participe la activitatile dumneavoastra zilnice, tineti-l langa dumneavoastra intr-un leagan sau scaunel. Este important pentru bebelusul de 5-6 luni sa auda zgomote noi si sa va asculte povestindu-i tot ce faceti. Folositi cuvintele adevarate. Puteti sa le alungiti sau sa le accentuati pentru a-i atrage atentia.
►Ii place sa produceti zgomote in preajma lui. Pocniti din limba, gura, degete, imitati zgomotul unui motor, variati intonatia vocii.
Ofera-i jucarii care nu-l pot rani si pe care nu le poate inghiti. Sunt utile jucariile din cauciuc pe care sa le poata mesteca. Toate jucariile recomandate pentru lunile anterioare pot fi folosite in continuare. (Afla mai multe despre copilul de 6 luni aici)
Vezi care sunt caracteristicile motorii ale copilului normal la 6 luni, comparativ cu situatiile abilitatilor motorii reduse. La aceasta varsta 1 din 15 copii pot avea intarzieri de dezvoltare motorii. Stimularea lor de catre specialist este esentiala, pentru ca in 90% din cazuri pot recupera rapid intarzierile.
Sunt doua filme: copilul la 5 luni si la 6 luni.
Sursa: webmd.com