Sari la conținut

Din nou: stafilococ auriu rezistent la antibiotic, la Maternitatea Giulești. Trei bebeluși, infectați, iar internările, suspendate

Trei noi cazuri de bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au fost raportate la Maternitatea Giuleşti. Se pare că problema a ieşit la iveală după ce o femeie a scris pe o reţea socială că i-a fost refuzată internarea în spital, tocmai din cauza reapariţiei bacteriei periculoase. Tragedia este cu atât mai mare, cu cât la sfârșitul anului trecut, maternitatea a fost închisă timp de trei săptămâni, după ce 45 de bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu la naștere. Ulterior, s-a descoperit că mai mulți angajați ai maternității erau purtători de stafilococ.

Informația a fost confirmată pentru Europa FM de Alexandra Raluca, purtător de cuvânt al spitalului ”Grigore Alexandrescu”. Conform acesteia, doi dintre bebelușii infectați au fost deja externați, iar cel de-al treilea se află încă sub supravegherea medicilor.

Bebeluşii s-au născut la Maternitatea Giuleşti, însă nu au venit prin transfer la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, ci au fost aduşi de acasă. “Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum – doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu”, a precizat Raluca Alexandru.

Zilele acestea au fost refuzate la internare cazurile de nașteri premature și cele cu risc, la Maternitatea Giulești, iar gravidele sunt nevoite să se îndrepte fie spre alte spitale de stat, fie spre cele private, pentru a naște cu doctorii de la Giulești care le-au urmărit sarcina și care au contracte și cu maternități private.

Stafilococul este de același tip cu cel identificat în luna decembrie a anului trecut, MRSA, când au fost afectați 45 de nou născuți. Atunci, maternitatea a fost închisă timp de trei săptămâni, iar Direcția de Sănătate Publică a amendat instituția cu 10.000 de lei. Sorina Pintea a susţinut  că infecţia cu stafilococ a fost răspândită din cauza faptului că naşterile cezariene se fac pe “bandă rulantă” şi nu există timp suficient pentru curăţenia “ca la carte”.

Infecţia cu MRSA este cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi (meticilina / oxacilina). Stafilococul auriu este o bacterie frecvent întâlnită la nivelul pielii sau în interiorul nasului. Deși în majoritatea situațiilor nu este dăunătoare, dacă pătrunde în organism prin intermediul unei răni poate cauza o serie de infecții, unele potențial fatale.

Stafilococul auriu poate fi răspândit prin contact piele-pe-piele sau prin atingerea suprafețelor contaminate. O igienă personală precară și neacoperirea rănilor deschise (arsuri, incizii, suturi, eczemă) poate conduce la infecție cu stafilococul auriu; spălarea riguroasă a mâinilor și curățenia casei precum ștergerea prafului constituie modalități importante de prevenire.

Foarte multe cazuri de îmbolnăvire sunt constatate la nivelul spitalelor deoarece stafilococul auriu pătrunde prin răni sau alte leziuni în absența/slaba implementare a măsurilor standard de igienă de către personalul medical (spălarea constantă a mâinilor, folosirea soluțiilor de curățare a mâinilor pe bază de alcool după manevrarea pacienților/efectuarea procedurilor, purtarea mănușilor, a măștilor și a halatelor chirurgicale, manevrarea echipamentului și a rufelor cu atenție, izolarea pacienților când este necesar, curățarea riguroasă a tuturor suprafețelor). Pacienții se pot îmbolnăvi grav și necesită izolare.

Ministerul Sănătății a anunțat aseară primele măsuri luate prin intermediul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București.

În perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

Mai mult, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită până la data de 07.05.2019 date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nasterii, diagnosticul la externare, data externarii. Totodata au fost solicitate masurile instituite in ceea ce priveste investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul.

Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.
DSPMB a solicitat unităților sanitare publice și private să comunice dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuți în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției stafilococice cu MRSA.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!