Ecografia de sold este una dintre examinarile esentiale pentru depistarea displaziei de dezvoltare a soldului.
Displazia de sold este o anomalie caracterizata prin pozitia anormala a capului femural in articulatia soldului. In loc sa fie bine fixat in articulatie, capul femural se misca anormal sau poate chiar sa iasa din articulatie, situatie in care vorbim despre luxatia soldului. Exista mai multe grade de displazie, in functie de severitatea acesteia. Ecografia se poate face pana la sase luni, varsta dupa care diagnosticul nu se poate pune decat in urma unei radiografii. Netratata, displazia de sold duce la probleme la mers, picior afectat mai scurt, durere, osteoartrita in perioada de copil si adult.
Displazia de sold apare cu o frecventa de peste 1 la 1000 de nasteri si afecteaza mai frecvent fetele (de patru ori mai frecvent decat baietii). Ecografia de sold este recomandata tuturor copiilor cu unul sau mai multi factori de risc. Ea se va efectua, ideal, la 4-6 saptamani de viata.
►Citeste si Dezvoltarea bebelusului dupa nastere
Displazia poate fi prevenita:
- Nu infasati niciodata nou-nascutul si sugarul cu picioarele intinse si lipite intre ele. Picioarele copilului trebuie sa se poata misca liber.
-Tine copilul in brate cu picioarele desfacute (cracanate). Sugarii africani care sunt purtati constant pe spatele, mamei, cu picioarele desfacute, practic nu fac displazie de sold.
Tratamenul variaza de la caz la caz. Uneori este suficienta gimnastica si purtarea a doua scutece unul peste altul pentru a tine picioarele in extensie. Sunt si cazuri in care este necesara imobilizarea in aparat gipsat, dar esential este faptul ca depistata la timp, displazia de sold se poate trata si vindeca complet.