Mâncarea sănătoasă înseamnă echilibru. Nu este nevoie să adaugi sare sau zahăr în alimentele copilului. Există, de asemenea, unele alimente și băuturi care nu sunt sigure pentru a fi consumate de copilul tău și altele care nu sunt alegeri la fel de sănătoase ca alte alimente.
Alimente de evitat
Iată câteva exemple de alimente și băuturi pe care trebuie să eviți să i le oferi puiului tău, pentru că îi pot fi dăunătoare:
Mierea – poate provoca un tip serios de intoxicație alimentară numită botulism, dacă micuțul tău are sub 12 luni. Înainte ca puiul tău să împlinească 12 luni, nu îi da niciun fel de aliment care conține miere, inclusiv iaurt cu miere și cereale.
► Citește și: De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine
Băuturi sau alimente nepasteurizate – Cum ar fi sucuri, lapte, iaurt sau brânzeturi, pentru că aceste alimente pot dezvolta simptome ale unei infecții cu bacteria E.coli, o bacterie dăunătoare care poate provoca diaree severă. Nu-i oferi micuțului lapte de vacă, deoarece cel mic poate risca să facă sângerare intestinală.
Acestea sunt doar exemple de câteva alimente și băuturi dintre toate cele ce trebuie evitate. Cere o părere medicului pediatru dacă ai nedumeriri cu privire la alimentele de evitat în hrănirea copilului.
Alimente cu consum limitat (cantități mici)
Alimente cu adaos de zaharuri: bomboane, prăjituri, înghețata, toate sunt bogate în zaharuri. American Heart Association recomandă părinților care au copii cu vârsta mai mică de 24 luni să nu le administreze micuților zaharuri adăugate.
► Citește și: Idei de meniu și 7 rețete pentru bebeluși de 8-12 luni autodiversificati și nu numai
Alimente bogate în sare cum ar fi carnea procesată, cârnați, șuncă, hot dog și preparate congelate.
Băuturi cu consum limitat (cantități mici)
Sucul – Înainte de 12 luni: Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să nu le dea copiilor suc înainte de implinirea vârstei de 12 luni. Fructele sunt opțiuni mult mai sănătoase decât sucurile din comerț.
După 12 luni: Pediatrii recomandă părinților să le dea copiilor suc natural, preparat acasă.
► Citește și: Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viaţă al bebeluşului - partea I
Lapte de vacă – Unii experți spun că o cantitate prea mare de lapte de vacă, administrată copilului cu vârsta de peste 12 luni, îi poate absoarbe fierul din organism pe care l-ar fi putut lua din alimente.
Sucurile acidulate sau alte băuturi îndulcite cu zahăr – Aceste băuturi conțin o mulțime de zaharuri adăugate.