Atunci când începem diversificarea, nu trebuie să ne rezumăm doar la morcov, broccoli şi măr. Există o mulţime de alte variante prin care îi putem arăta micuţului cât de mare este varietatea de mâncare delicioasă, în afară de lăptic!
Aşa că, ce ai spune să pregătim nişte pere la cuptor, condimentate fie cu scorţişoară, fie cu nucşoară sau ghimbir?
► Citeşte şi Brioșe cu iaurt și căpșune (fără zahăr)
Când poate fi introdusă para în alimentaţia copilului?
Din fericire, para este unul dintre alimentele care trebuie introduse în meniul bebelușului încă de la începutul diversificării, adică după cele 6 luni de alăptat exclusiv. Printre beneficiile consumului de pere se numără faptul că este ușor de tolerat de sistemul digestiv sensibil, are un grad scăzut de aciditate, un gust plăcut și o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
Mai mult, para are un rol esențial în reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației, datorită conținutului crescut de fibre. În plus, prezintă riscuri mici de alergii.
Deci, verde la pere pentru bebeluş!
Când pot fi introduse condimentele în alimentaţia bebeluşului:
Cu toate că specialiştii susţin că mâncarea bebelușilor nu trebuie să fie fadă și lipsită de gust, sarea și zahărul nu trebuie introduse în alimentația copilului înaintea vârstei de 1 an. Cu cât mai târziu, cu atât mai bine! Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, şi despre alte condimente!
Spre exemplu, printre condimentele recomandate imediat după vârstă de 6 luni, se numără: scorțișoară, nucșoară, turmeric, ghimbirul, coriandrul, mărar, chimen.
Printre alte condimente recomandate de specialiști pentru a fi introduse cu măsură sub vârsta de 1 an, dar și cu atenție la reacțiile copilului în urma consumului lor, se numără: vanilie, piper, usturoi, rozmarin, oregano, anason, busuioc, salvie, cimbru, mentă.
Cum gătim pară la cuptor cu scorţişoară, nucşoară sau ghimbir:
Ingrediente:
- Două pere
- Scorţişoară/Nucşoară/Ghimbir
Ce trebuie să facem:
- Preîncălzim cuptorul la 190 de grade.
- Decojim perele, le tăiem în două, le scoatem sâmburii şi le punem pe o tavă, pe hârtie de copt cu faţa în jos.
- Le lăsăm la copt 25 de minute, până se înmoaie.
- Le scoatem din cuptor și le lăsăm la răcit.
- Le aşezăm într-un bol și adaugăm scorţişoară, nucşoară sau ghimbir.
- Fie le pasăm cu o furculită, fie la blender sau la robotul de bucătărie.
Poftă bună!
Sursa foto: Monika Grabkowska on Unsplash