Nu se stie exact ce este, leguma sau fruct, dar dovleacul este un aliment de baza in dieta copilului. Unii il trec in categoria fructelor, altii il considera leguma. Practic, dovleacul este o leguma si face parte din familia Curcubitaceae.
Dovleacul este un compex de minerale si vitamine intr-un ambalaj delicios.
In 150 de grame de dovleac copt sunt urmatoarele vitamine si minerale:
Vitamina A - 12230 UI (70% din doza zilnica)
Vitamina C - 11,5 mg (15%)
Vitamina K - 2 unitati (10%)
Acid folic - 22 mcg (20% din doza zilnica)
Niacina - 1.01 mg (mai putin de 10% din doza zilnica)
Potasiu - 364 mg (30% din doza zilnica)
Fosfor - 74 mg (14% )
Magneziu - 22 mg (25%)
Calciu - 37 mg (10%)
Sodiu - 2 mg (10% )
Fier - 1.40 mg (30%)
De asemenea dovleacul contine zinc, mangan si cupru.
Dovleacul este un aliment complet nealergen, ceea ce permite introducerea dovleacul inca de la 6 luni, in cazul copilului alaptat si de la 4 luni pentru cei alimentati artificial.
II poti face copilului supa, creme si piureuri din dovleac copt. Se preteaza foarte bine pentru a fi combinat cu suc de portocale sau si carne de pui sau curcan pasata. Este ideal combinat cu avocado si cu banana. In oricare din aceste combinatii este o masa mai mult decat indestulatoare pentru copil. Merge asociat cu iaurt si cereale solubile pentru o masa foarte satioasa.
Dovleacul este o excelenta sursa de fibre, necesare si foarte benefice pentru digestia copilului, mai ales in cazul celor hraniti artificial.