Sari la conținut

Dragă mamă, știința o spune: e perfect să fii o mamă imprefectă

Iartă-te, mamă! Un nou studiu arată ce îi trebuie unui bebeluș când plânge, pentru a se simți în siguranță – și se pare că e vorba de mult mai puțin decât te aștepți!

Dragi mămici, nu fiți dure cu voi! Chiar dacă nu faci totul perfect, tot timpul, copilul tău va fi bine. Nu credeți?! O spun studiile și... nu le putem contrazice!

Susan Woodhouse, expert în comportamentul de atașare al copilului, spune că modul în care ne raportăm acum la parentingul tradițional nu este întocmai corect. Altfel spus, deși acum știe toată lumea că vorba lasă-l să plângă, că face plămâni, este complet nefondată, nu trebuie să luăm totul atât de tragic și să ne panicăm dacă nu reușim să răspundem copilului în secunda a doua.

Mai mult, Woodhouse susține că “este de ajuns să îi răspunzi copilului imediat în jumătate dintre situații, pentru a ca el să simtă că se află în siguranță. Și, până la urmă, sigruanța copilului este scopul final al fiecărui părinte, întrucât aceasta este responsabilă de dezvoltarea lui fizică, motorie și cognitive”.

Studiul care a ajutat la desprinderea acestei concluzii a avut drept subiecți 83 de mame având un statut socio economic scăzut și bebelușii acestora, de 4.5  - 12 luni. Copiii au fost aleși astfel încât să aibă un comportament cu un nivel ridicat de iritabilitate, aparținând unor etnii și rase diverse.

Pentru realizarea studiului, Dr. Woodhouse s-a focusat pe urmărirea comportamentului mamelor, în momentul în care puii plângeau, și a ajuns la concluzia că liniștirea copilului în doar 50 % dintre cazuri, prin tehnica skin to skin (punerea pe piept a bebelușului), este de ajuns pentru ca cel mic să se dezvolte cu sentimentul că este protejat, că se află în siguranță. Deci, nu este nevoie ca părintele să fie absolut tot timpul la dispoziția copilului.

Mai mult, pentru ca bebelușii să își dezvolte independența, este recomandat ca aceștia să rămână singuri în cameră, chiar și în momentele în care nu dorm; e important ca ei să exploreze împrejurimile singuri (chiar și doar din priviri). Așa că, oricât de drag ne-ar fi puiul nostru și oricât de multe griji ne-am face pentru el, este recomandat să îl lăsăm să stea singur, să se descurce singurel (atâta timp cât sănătatea nu îi este pusă în pericol) și să nu îi sărim în ajutor la orice mișcare făcută independent.

Dr. Woodhouse speră ca aceste concluzii să le ajute pe mămici să se relaxeze și să înțeleagă că este perfect dacă în jumătate din timp sunt imperfect. Copilul va fi bine!

Surs

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!