Sari la conținut

Educatia bilingva

In cazul in care doriti ca micutul dumneavoastra sa fie bilingv, indiferent care este motivul, sa nu aveti nicio teama in ceea ce priveste un eventual retard al limbajului.

Pentru un blingvism reusit, trebuie ca bebelusul dumneavoastra sa fie confruntat zilnic cu cele doua limbi si daca este posibil, de catre interlocutori diferiti.

In cazul unui cuplu mixt, este de preferat ca fiecare dintre parinti sa vorbeasca propria limba materna si acest lucru inca din timpul sarcinii. Copilul va avea astfel o legatura afectiva cu cele doua limbi inca de la cea mai frageda varsta. Chiar daca stapaniti foarte bine limba consoartei dumneavoastra, aveti grija sa nu va adresati copilului decat in limba dumneavoastra. Astfel, el va face bine diferenta intre persoane si limbaje.

Stadiile de dezvoltare descrise in cazul unei educatii unilingve corespund cu totul celor unei educatii bilingve. Copilul dumneavoastra va intarzia poate sa spuna primele cuvinte, si in loc sa le spuna la 10 luni, nu le veti auzi decat cateva luni mai tarziu, dar nimic nu e atat de grav. Intelegeti ca micutul dumneavoastra in cazul bilingvismului, trebuie sa invete sa gestioneze doua sisteme de limbaj diferite, cu reguli fonologice proprii, ritmuri si intonatii particulare. Fiti rabdatori si intelegatori!

Pe de alta parte, este normal ca el sa inceapa sa vorbeasca in limba asa-zisa “dominanta”, adica  cea in cadrul careia evolueaza cel mai des. Acest lucru corespunde in general limbii tarii in care locuiti.

Nu este cu atat mai rar ca primele sale cuvinte sa fie o combinatie de termeni ai celor doua limbi. Copilul intelege repede existenta celor doua limbi, fara sa poata determina in acelasi timp cu care dintre cele doua este ocupat sa vorbeasca.           

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!