Sari la conținut

Eritemul fesier. Ce este şi cum poate fi tratat

Eritemul fesier, cunoscut şi sub denumirea de dermatită de scutec, este una dintre problemele frecvente care îi afectează pe bebeluşii care poartă scutec. Aproape toţi bebeluşii dezvoltă cel puţin un eritem fesier în primii trei ani de viaţă, mai ales între lunile 9 şi 12, când pot mânca mâncare solida şi sta singuri în funduleţ.

Eritemul fesier – Manifestare şi cauze

Majoritatea dermatitelor de scutec sunt cauzate de frecarea pielii bebeluşului de scutecele umede. Aceasta se înroşeşte din diferite cauze, cum ar fi: urina, fecalele sau alergenii de curăţare. Mai mult decât atât, bebeluşii cu diaree sunt mai predispuşi la eritem fesier.

O altă cauză a apariţiei eritemului fesier o reprezintă utilizarea anumitor produse de igienă: abrazive, detergenţi care nu sunt hipoalergenici, scutece care nu sunt de bună calitate şi care nu permit pielii să respire.

De asemenea, eritemul poate fi cauzat şi de centura elastică a scutecului, dar şi de folosirea în exces a produselor de îngrijire destinate bebeluşului (inclusiv a şerveţelelor umede), de dermatita atopică şi cea seboreică, dar şi de anumite infecţii (digestive, urinare).

►Citeşte şi Eritemul toxic

Eritemul fesier – Cum îl recunoaştem

Dacă doar pielea de sub scutec este roşie şi iritată, este foarte probabil că bebeluşul să aibă un eritem fesier sau „să fie opărit”, aşa cum se spune în popor. Erupţia provocată de scutec poate fi uşoară -  câteva pete roşii într-o zona mică - sau extinsă, cu umflături roşii care se extind pe burtă şi coapsele copilului. Eritemul apare, în general, în zona dintre fese, dar se poate extinde şi ajunge şi în zona genitală sau spre partea de jos a abdomenului.

Eritemul fesier – Cum îl tratăm

o    scutecele trebuie schimbate mai des decât de obicei
o    curăţăm cu grijă zona fesieră, dar şi înspre partea din faţă şi cea din spate;
o    spălăm bebeluşul în zona respectivă cu apă călduţă şi folosim un săpun cu lapte sau cu glicerină. (chiar şi pentru prevenirea lui)
o    uscăm zona prin tamponare, nu prin frecare;
o    împotriva eritemului fesier sunt recomandate cremele care conţin oxid de zinc.
o    după spălare, pielea bebeluşului trebuie să respire, aşa că recomandabil este să îl lăsăm măcar o ora fără scutec, punând un cearceaf impermeabil sau o păturică absorbantă sub lenjeria din pătuţ;
o    dacă iritaţia persistă mai mult de trei zile, se recomandă pentru bebeluş scutece speciale doar din bumbac care se găsesc în farmacii;
o    trebuie ca scutecul să nu fie pus prea strâns, pentru ca pielea să poată respira;
o    dacă zona fesieră e tot mai roşie, inflamată, dacă apar cruste sau rănile devin purulente, trebuie  solicitat ajutorul medicului pediatru.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!