Sari la conținut

Este co-sleepingul o idee bună? Ce spune știința

Dormitul împreună cu bebelușul este o alegere pe care o adoptă sau nu fiecare familie în parte, în funcție de preferințe sau nevoi. Pentru a lua decizia corectă, ai nevoie de acces la informații de încredere, deoarece co-sleepingul depinde de o multitudine de factori.

Cercetătorii de la Université du Québec à Trois-Rivières, experți în copilăria timpurie și somnul copiilor, analizează studiile științifice pentru a arăta avantajele și dezavantajele co-sleepingului.

Co-sleepingul presupune dormitul împreună cu bebelușul. Există două tipuri de co-sleeping, și anume:

  • Dormitul împreună cu bebelușul în același pat
  • Dormitul împreună cu bebelușul în aceeași camera, cee ace implică împărțirea aceleiași zone de dormit.

Un studiu canadian recent a raportat că aproximativ o treime dintre mame dorm împreună cu bebelușul lor în același pat, în timp ce 40% au spus că nu au dormit niciodată împreună cu bebelușul lor. Un studiu din Québec efectuat la sfârșitul anilor 1990 a arătat că o treime dintre mame dormeau împreună cu bebelușul în aceeași cameră.

► Citește și: Co-sleepingul: pro sau contra? Adevărul despre riscurile co-sleepingului

Societatea Canadiană de Pediatrie afirmă: „În primele 6 luni, cel mai sigur loc în care bebelușul tău ar trebui să doarmă este pe spate, în pătuțul lui."

La sfârșitul anilor 2000, Canada avea rate ridicate de mortalitate în rândul sugarilor (1 la 1000), societatea adoptând o viziune destul de alarmistă a co-sleepingului. Prin urmare, s-a stabilit concentrarea pe aspectele medicale ale co-sleepingului cu riscurile care pot apărea, cum ar fi sindromul de sufocare, strivire sau moarte subită a sugarului. Totodată, s-a dorit facilitarea practicării alăptării și includerea valorilor culturale și familiale pe care co-sleepingul le promovează.

► Citește și: Ar trebui bebelușii să doarmă în aceeași cameră cu părinții lor?

Co-sleepingul aduce beneficii în ceea ce privește alăptarea și comunicarea cu bebelușul

Co-sleepingul favorizează alăptarea în timpul nopții? Confrom studiilor științifice, răspunsul este da. Cu toate acestea, este greu de spus dacă alăptarea este cea care favorizează această practică sau nu. În orice caz, alăptarea este principalul motiv pentru care mamele aleg co-sleeping pe suprafață comună.

Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio diferență între alăptarea pe timp de noapte și cele două tipuri de co-sleeping. Cu alte cuvinte, dormitul în aceeași cameră este la fel de favorabil pentru alăptare ca și dormitul pe o suprafață comună.

Același lucru este valabil și pentru satisfacerea nevoilor copilului. Potrivit unui studiu științific, contactul fizic și proximitatea în aceeași cameră favorizează sincronizarea ritmului circadian al copilului cu cel al părintelui. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să-și consolideze somnul. Acest lucru i-ar face pe părinți mai atenți la semnalele sugarului în ambele tipuri de aranjare a somnului. Și asta, la rândul său, ar ajuta la comunicare și ar face posibil să răspundem ușor și rapid la nevoile bebelușului.

► Citește și: Cum să renunți la co-sleeping: ghid pentru fiecare vârstă

Mai putin stres

Un studiu care a întrebat părinții despre acest subiect a constatat că micuții care au experimentat unul dintre cele două tipuri de co-sleeping au avut niveluri de anxietate mai scăzute la vârsta preșcolară.

Un alt studiu a arătat că micuții care au dormit cu unul dintre părinți au avut un răspuns la stres mai scăzut la vârsta de 12 luni, comparativ cu cei care nu au făcut-o.

Somn întrerupt

Bebelușii care dorm împreună cu părinții se trezesc mai des decât bebelușii care dorm singuri. Acest lucru este valabil și pentru părinți. Mamele care dorm împreună cu bebelușii lor pe o suprafață comună raportează că micuții lor adorm mai ușor și mai repede, dar se trezesc mai des.

Un alt studiu dezvăluie că dormitul cu bebelușul pe o suprafață comună, pe termen mai lung (pentru primii doi ani de viață ai copilului), este asociat cu o durată mai scurtă a somnului noaptea, o nevoie mai mare de somn în timpul zilei și o proporție mai mare a dificultăților de a adormi.

► Citește și: Când și de ce nu este recomandat co-sleepingul

Aceste date științifice ajută părinții să aleagă modalitatea potrivită de somn împreună cu bebelușii lor, iar decizia le aparține în totalitate acestora.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!