Ceea ce e uneşte pe noi, mămicile din acest colţ al lumii, de mămicile nipone, africane, canadiene, indiene, de mămicile din lumea întreagă, este în primul rând corpul uman. Indiferent de locul în care ne naştem şi trăim, suntem capabile să dăm naştere şi să alăptăm, să trăim miracole pe care numai noi, mamele, le putem cunoaşte.
► Citeşte şi 10 lucruri despre alăptare pe care probabil nu le ştiai
Şi pentru că vorbim despre alăptare şi despre miracole, unele dintre lucrurile care ne uimesc sunt curiozităţile despre sânul femeii, din perioada alăptării. Dacă nu am citi şi nu ne-am informa, ar fi imposibil să ne gândim că astfel de lucruri sunt capabile:
- Fiecare sân devine cu aproximativ 900 de grame mai greu, în perioada alăptării
- În aproximativ 75 % dintre cazuri, sânul drept produce mai mult lapte decât stângul – şi nu are nicio legătură cu faptul că mama este dreptace sau stângace.
- Nu alăptatul deformează sânii, ci variaţiile de volum provocate de sarcina în sine. Deci scuza Nu alăptez, că mi se lasă sânii este nefondată.
- Mai mare nu însemană neapărat mai mult – Cantitatea de lapte produsă nu are nicio legătură cu mărimea sânilor
- Alăptarea poate arde până la 500 de calorii pe zi. Veşti bune, aşadar
- Laptele are proprietăţi curative. Dacă te dor sânii, încearcă să masezi punctele dureroase cu un pic de lapte şi este posibil să te simţi mai bine.
- Laptele mamei nu are mereu aceeaşi temperatură. Contactul piele pe piele are un efect uimitor. În funcţie de temperatura bebeluşului şi de nevoile sale, laptele produs de mama poate să fie chiar cu un grad mai rece sau mai cald.