Una dintre grijile proaspetelor mame este scaunul bebeluşului: cât de des trebuie să apară, în ce culoare, în ce textură, în ce cantitate… Iată un ghid al scaunului bebeluşului: ce este normal şi ce nu, atunci când vine vorba despre „căcuţă”:
În primul rând, trebuie să ştim că normal este diferit în funcţie de:
• Vârsta bebeluşului
• Hrană (lapte matern, formulă, diversificare)
Cum trebuie să arate scaunul copilului?
Fie că bebeluşul este alăptat sau hrănit cu formulă, în primele două – trei zile de la naştere, scaunul lui va fi foarte închis la culoare, aproape negru, pentru că elimină meconiumul. Acesta reprezintă o substanţă negricioasă sau verde-negricioasă, groasă şi lipicioasă, care se găseşte în intestinele fătului pe toată perioada sarcinii şi ale nou-nascutului după naştere. Meconiul conţine doar ceea ce se găseşte în cavitatea intrauterină: lichid amniotic, mucus, apă şi alte lichide sau materii solide. Spre deosebire de materiile fecale obişnuite, meconiul este steril şi nu are miros. Dacă nu vezi acest tip de scaun în primele 48 de ore, e important să comunici pediatrului acest lucru.
Cum trebuie să arate scaunul copilului alăptat la sân?
Primele alăptări ale bebeluşului vor funcţiona ca un laxativ care îl vor ajuta să elimine meconiumul din corp. După două trei zile, consistenţa şi culoarea scaunului se vor schimba, iar bebeluşul alăptat la sân va avea un scaun moale, galben, care va mirosi uşor dulce. Trebuie să ştii că în primele lor săptămâni de viaţă bebeluşii alăptaţi au 3 până la 4 scaune de acest gen - moi - la fiecare 24 de ore. Mulţi bebeluşi fac căcuţă după fiecare masă, însă în câteva săptămâni ar putea să mai rărească această nebunie asemănătoare muştarului .... şi să ofere acest gen de căcuţă doar o dată pe săptămână. Este normal, nu îţi face griji!
Rutina legată de scaunul copilului se poate schimba în funcţie de: tipul de mâncare (dacă ai introdus sau nu solide), de cantitatea de mâncare (poate mânca mai puţin decât de obicei), de starea lui de sănătate.
Cum trebuie să arate scaunul copilului hrănit cu lapte-formulă?
Dacă îţi hrăneşti copilul cu lapte-formulă, atunci căcuţa s-a putea să arate diferit:
• Poate fi gri-verzui, galben sau doar verzui
• Mai tare ca şi consistenţă – ca humusul sau ca untul de arahide
• Poate apărea doar o dată pe zi
• Va mirosi mai puternic, asemănător scaunului adulţilor
Mai mult decât atât, copiii hrăniţi cu formulă sunt mai predispuşi la constipaţie decât aceia hrăniţi doar cu lapte matern.
Se schimbă scaunul copilului, dacă treci de la alăptare la formulă?
Răspunsul este da, se schimbă scaunul copilului, dacă treci de la alăptare la formulă. Acesta va deveni mai închis la culoare, mai tare şi va avea un miros mai puternic. Din acest motiv, trecerea ar trebui făcută cât mai lent, pe o perioadă de mai multe săptămâni. În acest mod, sistemul digestiv al copilului va avea timp să se adapteze schimbărilor şi se va reduce riscul apariţiei constipaţiei, al durerilor (lui de burtică şi ale tale de sân), dar şi al apariţiei mastitei, în cazul tău.
Cum va arăta scaunul copilului, când se vor introduce solidele în alimentaţia lui?
Trecerea la solide va avea un impact puternic asupra scaunului bebeluşului. Cu cât bebeluşul va mânca mai multe feluri de alimente, cu atât mai bine vei reuşi să distingi culorile: de la portocaliu la galben - şi uneori vei putea găsi chiar câte o păstaie sau o boabă de strugure. E normal. Spre exemplu, dacă îi dai morcov, să nu fii surprinsă dacă vei vedea căcuţă portocaliu. După vârsta de un anişor până la trei ani, scaunul se transformă şi devine mai solid - că un fel de plastilină moale. Deja nu mai este importantă frecvenţa scaunelor, ci consistenţa. Numai că… de acum cacuţa începe să arate tot mai mult ca scaunul unui adult.
Ce fel de scaun nu este normal la bebeluş?
Diareea – Dacă hrănirea se face exclusiv la sân, sunt şanse destul de mici ca micuţul să aibă diaree, deoarece laptele matern previne creşterea bacteriei care o cauzează. Copiii hrăniţi cu formulă sunt mai predispuşi la infecţii, de aceea este important să sterilizăm biberoanele şi să ne spălăm pe mâini.
Cauzele diareii la copii:
• Infecţie, spre exemplu gastroenterită
• Prea multe fructe şi sucuri
• Reacţie la medicamente
• Alimentaţia mamei în cazul alăptării
• Sensibilitate sau o anumită alergie la mâncare
• Intoleranţă la un anumit tip de lapte praf
Atenţie: în caz de diaree, aveţi grijă ca micuţul să nu se deshidrateze
Atunci când micuţului îi apar dinţişorii, scaunul ar putea fi uşor mai moale, dar nu diareic.
► Citeşte şi: Diareea la copilul meu: cauze, simptome şi tratament
Constipaţia
Foarte mulţi copii se încordează atunci când îşi fac nevoie şi se înroşesc la faţă – dar acestea nu sunt neapărat semne ale constipării.
Constipaţia apare atunci când
• Copilul are dificultăţi mare în a face treabă mare şi chiar plânge de durere
• Scaunul este mic şi tare, asemenea materiilor fecale de iepure
• Îl doare dacă îl atingi pe burtică
• Scaunul are sânge în consistenţa lui
Constipaţia poate fi cauzată de:
• Febră
• Deshidratare
• Schimbări în cantitatea de lichide consumată
• Schimbări în dietă
• Anumite medicamente
► Citeşte şi Constipaţia la sugar: Cauze şi remedii
Scaun verde
Dacă bebeluşul este alăptat la sân, scaunul verde ocazional nu este motiv de îngrijorare. În schimb, scaunul verde exploziv, frecvent, este semn că micuţul e hrănit prea repede. Când laptele venit cu viteză atinge burtica se formează goluri de are care duc la o digestie necorespunzătoare. În acest caz, hrăneşte bebeluşul ţinându-l culcat.
Dacă, în schimb, bebeluşul este hrănit cu lapte-formulă, s-ar putea să trebuiască schimbat întocmai laptele. Ar trebui să optezi pentru altă marcă. Dacă scaunul verde persistă pentru mai mult de 24 de ore, mergeţi la medic. Cauzele pot fi:
• Sensibilitate la mâncare
• Efecte adverse ale unui tratament medicamentos
• Rutina de hrănire a copilului
Scaun alb
Scaunul de culoare albă NU este o glumă. Dacă bebeluşul nu produce bilă (care dă scaunului acea culoare caracteristică) - va fi lipsit de culoare şi va fi ca o cretă. Acest lucru poate fi semnul unei probleme serioase a ficatului sau a vezicii biliare. Consultaţi medicul!!!
Scaun negru - Deşi scaunul negru, ca nămolul, este normal la nou născuţi, această culoare poate fi un semn de îngrijorare dacă bebeluşul are mai mult de 3 zile. Acest tip de scaun are numele de Melenă şi poate un semnal că sânge a intrat în sistemul gastrointestinal al bebeluşului. Consultaţi medicul!!!