Una din marile griji ale parintilor, mai ales in cazul copiilor mici, este aceea de a nu gresi atunci cand este vorba despre hranirea acestora, in conditiile in care medicii sustin ca erorile in alimentatia copiilor intre 0 si 6 luni au efecte asupra dezvoltarii lor ulterioare. Cu alte cuvinte, modul in care este hranit copilul mic, in intervalul 0-6 luni, dar si in mica copilarie (adica intre sase luni si doi ani), este unul din factroii care pot influenta dezvoltarea ulterioara a copilului, putand fi un avantaj sau un factor de risc/
Astfel s-a stabilit ca bebelusii care au fost alaptati la san au o rata mai mica a obezitatii prin comparartie cu alte grupuri de copiii care au fost alimentati artificial sau combinat. Medicii au stabilit ca, de la luna la luna, copiii hraniti cu formule de lapte praf au crescut in greutate mai repede si mai mult decat cei alimentati natural, la san. A fost stabilit ca raportul intre calorii si nutrienti este mai bun in cazul copiilor hraniti exclusiv la san, comparativ cu cei care au fost hraniti cu formule de lapte praf, dar si fata de al celor care au primit laptele matern in biberon.
Prima concluzie este aceea ca in primele sase luni de viata trebuie evitata alimentarea copilului cu biberonul, sau folosirea alternativa a biberonului cu alimentarea naturala, la san. In plus medicii au recomandat respectarea unui plan alimentar al copilului alimentat artificial si renuntarea la sumplimentarea aportului de lapte, peste necesarul raportat la varsta si greutate, chiar daca copilul o cere sau folosirea unor produse non calorice (apa, ceai). Cu alte cuvinte daca bebelusul hranit la san poate sa primeasca lapte matern la cerere, copilul hranit artificial nu trebuie sa primeasca suplimente de hrana.
Medicii spun ca majorarea aportului de lapte praf cu doar 10 la suta afecteaza ritmul de crestere in greutate, determinand o acumulare de cu 4,1 la suta, in plus lunar. Cand proportia in plus la mesele luate la sanul mamei creste cu 10 la suta, cresterea in greutate in plus a fost de doar 3,6%.
Medicii au ajund la concluzia ca diferentele sunt determinate pe de o parte de beneficiile superioare ale laptelui matern, iar pe de alta de capacitatea bebelusilor alaptati la san de a auto-regla aportul de lapte.
Diferenta intre laptele matern si cel praf este faptul ca laptele matern are capacitatea de a-si modifica strucura si compozitia pe parcursul meselor copilului, ceeea ce laptele praf, indiferent cat este de bun, nu poate face.
A doua concluzie este ca laptele matern, oferit copilului in biberon pierde o parte importanta din beneficii. In plus secretia lactata a mamelor care din diferite motive ofera copilului lapte matern in biberon are de suferit. Recomandarea medicilor este aceea de hrani copilul direct la san.
Un alt detaliu care face diferenta este acela al cantitatii de lapte oferite copilului. Daca in cazul bebelusilor alaptati la san acesta mananca de cele mai multe ori exact cat are nevoie, in cazul celor hraniti artificial exista tentatia din partea parintilor de a-l indemna pe copil sa goleasca biberonul, ignorand semnele de satietate ale copilului mic. Medicii sustin ca un copil mic, fie ca este alaptat, fie ca este hranit artificial stie sa se opreasca cand s-a saturat. In cazul copiilor hraniti artificial aceasta abilitate dispare la doua luni, in conditiile in care le copilul alimentat la san aceasta capacitate de auto-control se mentine pana la 5-7 luni.
Medicii recomanda parintilor care isi hranesc copilul cu lapte praf sa nu-i creasca aportul de lapte, peste schema de alimentatie recomandata de medic, chiar daca "ii este foame" si sa nu-si indemne niciodata copilul sa termine tot biberonul. Evitarea acestor doua greseli poate elimina riscul de obezitate la copilul hranit artificial, cu pana la 60%.
Citeste si: