Sari la conținut

Hemoragia nazală la bebeluși. Când e cazul să apelezi la medic

Majoritatea hemoragiilor nazale creează un disconfort minor şi, de obicei, pot fi oprite şi de acasă. Însă, de cele mai multe ori, mămicile se panichează. Cum oprești o astfel de hemoragie? Și când e cazul să mergi la o consultație la medicul pediatru?

Cum opreşti o hemoragie nazală?

Aşează bebeluşul în braţele tale şi înclină-l uşor în faţă. Prinde-i uşor nasul aproape de vârf cu o bucată de material textil curat şi menţine presiunea pentru cel puţin 10 minute. Încurajează-ţi copilul să ţină gura deschisă, pentru a nu încearcă să respire pe gură. Dacă pare speriat, linişteşte-l şi spune-i că nu e nici un pericol. Dacă sângerarea tine mai mult de 15 minute, chiar şi după ce ai urmat aceşti paşi, sună pediatrul. Două sfaturi importante: Nu înclină capul copilului pe spate, pentru că sângele va ajunge în gât şi îi va provoca vomă. Nu îi pune în nas tampoane din bumbac, pentru că în momentul în care îl vei îndepărta, hemoragia ar putea reîncepe.

►Citește și Plagiocefalia. Bebelușii care dorm numai pe spate vor avea capul plat

Trebuie să îţi faci griji dacă sângerările sunt frecvente?

Nu. Hemoragiile nazale sunt comune la copiii mici, mai ales iarnă, atunci când infecţiile sinusurilor, răcelile şi aerul uscat contribuie la producerea lor. Bebeluşul tău poate înrăutăţi situaţia frecându-şi nasul. Dacă hemoragia se întâmplă noaptea, e posibil da găseşti sânge uscat pe faţă de pernă de dimineaţă. Încă o dată îţi spunem că nu trebuie să te îngrijorezi. Oricum, cheamă doctorul imediat dacă micuţului tău îi curge sânge din nas din cauza unei lovituri la cap sau a unei căderi. Sună doctorul şi dacă ai început să îi dai un medicamant nou şi hemoragia este puternică. Procedează la fel dacă sângerările nazale devin o adevărată problemă, mai ales dacă copilul tău se învineţeşte foarte repede atunci când se loveşte.

Cum poţi preveni sângerările?

Dacă aerul din casa ta este uscat, foloseşte un umidificator pe care să îl pui noaptea în camera bebeluşului. Poţi să aplici şi o mică cantitate de unguent pe bază de petrol în interiorul nasului pentru a înmuia mucoasa uscată. Dacă bebeluşul are tendinţa de a-şi băga degetul în nas taie-i des unghiile pentru că, altfel, îşi poate provoca singur răni.

Sursa: BabyCenter

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!