Hernia inghinalala la copil este cauzata de persistenta canalului peritoneo-vaginal, care exista in mod normal la ambele sexe in timpul vietii intrauterine si care dispare inainte de nastere
Cum iti poti da seama daca fetita ta are o hernie inghinala?
E mai putin probabil ca o fetita sa aiba o hernie inghinala, dar, cateodata se intampla. Cel mai adesea acest tip de afectiu apare in cazul baietilor.
Hernia, in cazul fetitelor apare atunci cand un segment al intestinului a presat peretele abdominal pana a ajuns la nivelul labiilor, aparand, la fel ca la baieti, sub forma unei umflaturi righide, de forma oblonga.
Diagnosticul se poate da de catre medicul pediatru, la un consult de rutina, insa este necesar ca medicul chirurg sa il confirme. In functie de tipul de hernie se ia decizia privind cat de repede trebuie intervenit chirurgical. Daca exista o hernie ea se trateaza de urgenta la fetite, intrucat exista riscul ca ovarul sa patrunda in sacul herniar si sa nu se mai poata recupera. Operatia dureaza aproximativ o ora si se face sub anestezie generala, necesitand o spitalizare de o zi.
De cate ori parintii vad ca fetitele s-au nascut cu labiile umflate se sperie gandindu-se ca ar fi vorba despre o hernie. De cele mai multe ori nu este cazul.
In general, inflamarea labiilor dupa nastere, se produce din cauza fluidului in exces sau din cauza dozei mari de hormoni primita de la mame chiar inainte de nastere. Inflamatia este inofensiva iar lichidul va fi eliminat prin urina in cateva zile.
In cazuri rare, inflamatia are duritatea unei pietre si poate fi vorba de un ovar care a migrat si care va trebui reasezat la locul lui cu ajutorul unei interventii chirurgicale.
In cele din urma, o inflamatie in zona genitala ar putea fi un ganglion limfatic inflamat. In orice caz, orice astfel de umflatura, trebuie verificata si diagnosticata de medic.