Sari la conținut

Herpangina, confundata cu rosu-n gat

Ai un copil cu febra mare, probleme cu amigdalele si lipsa de pofta de mancare? Nu e vorba de „rosu-n gat”, iar antibioticele n-au niciun efect in cazul acestei boli.

 

In ultimul timp, am tot auzit de copii pusi la pat pe neasteptate de febra ridicata, stare generala foarte proasta, ametiti de nemancare si aproape deshidratati. Unii-altii (specialisti sau nu) le-au mai vazut niste puncte de puroi pe amigdale si s-au gandit imediat la rosu-n gat; altii au asociat aceasta stare de lucruri cu simptomele afectiunii „mana-picior-gura”. In orice caz, de cele mai multe ori, tratamentele aplicate au fost gresite, iar parintii privesc disperati cum zilele de boala se aduna peste copiii lor.

 

Simptome de speriat, boala usoara

Este vorba de herpangina – suna ca herpes, dar n-are legatura cu acesta, ci e o infectie raspandita, mai ales, in randul copiilor si produsa de virusul Coxackie de tip A (cel mai adesea). E drept, au existat cazuri (rare) cand boala a fost declansata si de enterovirusuri, prin urmare este de inteles de ce a mai fost confundata cu afectiunea „mana-picior-gura”. Calea de transmitere a agentilor patogeni este, de regula, aeriana, dar mai exista si cazurile in care obiecte infestate sau manutele murdare (care au atins purtatori ai agentilor patogeni) sunt bagate in gura de catre copii. Perioada de incubatie de 1-2 saptamani este, de obicei, asimptomatica. Apoi, exista chiar si cazuri in care copilul poarta infectia intr-un mod cu totul asimptomatic, ceea ce face mai dificila si tratarea ei, dar si prevenirea transmiterii bolii mai departe. In general, infectia loveste in lunile calde ale anului (chiar starnind epidemii in gradinite) si, de cele mai multe ori, se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Febra ridicata;
     
  • Basici si ulceratii care apar pe fundul cerului gurii (palatul moale), pe omusor, pe migdale, pe faringele posterior;
     
  • Nodulii limfatici de la nivelul gatului sunt mariti;
     
  • Aceste manifestari provoaca dureri in gat;
     
  • Mai pot aparea: dureri de cap, musculare, abdominale; eruptii cutanate sau convulsii.

     

Sursa foto: thedoctormommy.com

 


Herpangina se vindeca cu... inghetata!

Leziunile dispar in 7-10 zile (de asemenea, boala se poate intinde pe parcursul a 1-2 saptamani), iar pentru vindecare se recomanda un tratament suportiv, precum in cazul infectiilor virale: antitermice, antiinflamatoare, analgezice, spalaturile orale (cu substante recomandate de medic!). Atentie: administrarea de antibiotice nu are niciun efect in cazul acestei boli! Asa ca, daca pediatrul copilului sau medicul de garda de la urgente a recomandat asa ceva, mai cere o parere. Reiau: chiar si specialistii au confundat uneori cazuri de herpangina cu rosu-n gat si au prescris un tratament ca pentru cea din urma afectiune.

Ce mai poti face ca pustiul tau sa se simta mai bine mai repede? Cu toate ca acum refuza cu inversunare sa manance si chiar sa bea apa (din cauza durerilor in gat), rabdarea si ingeniozitatea in a-i asigura necesarul zilnic de nutrienti si hidratare este cheia vindecarii lui rapide.

Poate-ti vine foarte greu sa crezi (mai ales in conditiile de asociere cu rosu-n gat), dar este recomandat consumul de bauturi reci, mai ales lapte, si de inghetata! Iar bauturile fierbinti si cu aciditate ridicata (cum ar fi sucurile de fructe) trebuie evitate!

 

Sursa: sfatulmedicului.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!