Sari la conținut

Hiperlactatia si problemele asociate

Uneori hiperlactatia poate sa duca la mastita sau sa il faca pe bebelusi sa refuze sanul, mai ales daca acesta se ineaca ca urmare a fluxului prea mare de lapte. Fenomenul se mai numeste si reflexul de ejectie hiperactiv. 

Reflexul de ejectie a laptelui este firesc in alaptare si este determinat de actiunea unui cumul de muschi care determina laptele matern sa curga cu usurinta in timp ce bebelusul suge. Uneori debitul laptelui este prea mare, micutul nu poate inghiti la fel de repede si exista riscul sa se inece, sa tuseasca si sa refuze sanul. Pe de alta parte, foarte des aceasta problema se asociaza cu o secretie prea mare de lapte, peste nevoile copilului care poate sa duca la mastita.

Cum te simti tu? In primul rand apare senzatia ca sanii sunt plini mereu. Se pot umfla si te dor. Dureros este si momentul in care copilul incepe sea suga, dar senzatia dispare rapid. Acest gen de probleme apar doar in primele saptamani dupa nastere,mai ales in cazul femeilor aflate la prima nastere, si se rezolva doar cu putina atentie si rabdare in circa o luna de zile.

Ce simte copilul? Exista cazuri in care cel mic nu este deloc nemultumit de aceasta situatie. Sunt insa si cazuri in care cel mic poate sa refuze un san prea plin sau sa se inece. O alta problema este aceea ca cel mic se satura doar cu prima parte a laptelui, mult mai apoasa, fara ca acesta sa mai primeasca si partea a doua, consistenta si hranitoare. Copilul o sa ude multe scutece si poate creste mai greu in greutate, iar scaunele sunt spumoase si dese. Este posibil ca cel mic sa aiba colici si sa fie ceva mai agitat.

Cum rezolvi problema?

In primul rand explica-i medicului ce se intampla. O sa primesti sfaturi utile si bune si pentru tine si pentru copilul tau. Spune-i medicului si despre tine, dar si tot ceea ce observi in neregula la micutul tau. Trebuie sa stii ca atata vreme cat alaptezi, sunteti legati si reprezentati, practic un organism unic, aflat in simbioza.

Citeste si celelalte articole despre alaptare

Ca masuri eficiente iata ce mai poti face:
-controleaza cantitatea de lichide pe care o bei, in sensul ca aceasta trebuie redusa sau injumatatita.
- foloseste o pompa de san pentru a extrage o parte din lapte, apoi pune copilul la san pentru ca acesta sa beneficieze de partea consistenta de lapte. Ofera-i apoi celalat san, pentru ca cel mic sa primeasca si multe lichide. In fapt este ca si cum ai inversa felul unu cu felul doi. Goleste-ti bine sani dupa fiecare masa a copilului ca sa previi aparitia mastitei.
- anumite pozitii pot fi confortabile si pentru tine si pentru cel mic, incetinind fluxul de lapte. Stai pe spate, de exemplu.
-pune copilul la san orcand doreste. Aceasta este cea mai buna formula care corecteaza problema, dar tine cont de detaliile de mai sus.
- fii cu ochii in patru pentru a interveni la primele semne de mastita.
- ajuta-l pe cel mic sa regurgiteze dupa supt si combate colicile cu madicamentele recomandate de medicul pediatru, scrie babycenter.com.

Este foarte important sa continui sa alpezi. Hiperlactatia este dovada ca ai norocul de a face parte din categoria fericita de mame care se pot bucura de beneficiile alaptatului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!