Sari la conținut

Hrănirea cu biberonul. Top 10 greşeli pe care le fac mămicile

Când cuplurile tinere trec la statutul de părinţi, magia începe: Cum îl ţinem în braţe - dacă îi scăpăm căpuşorul? , Cum îl îmbrăcăm – dacă îi rupem vreo mânuţă? , Cum dormim cu el – dacă ne urcăm peste el?, Cum îl spălăm – dacă îl doare? , Cum îl hrănim – o fi de ajuns?. Da, primele zile parcă ne trimit într-o lume paralelă, a haosului şi a extazului, din care, după ce ieşim vii, începem să respirăm puţin mai uşuraţi. Într-adevăr, toate se învaţă, dar cu cât de multă răbdare şi frică – numai părinţii ştiu.

Mai mult decât atât, şi trecerea de la alăptarea la sân la hrănirea cu biberonul  poate fi un proces stresant şi anevoios. Mămica trebuie să ţină cont de o mulţime de lucruri, astfel încât să adopte o tehnică personalizată în funcţie de nevoile celui mic. Deşi fiecare bebeluş este diferit,  există anumite greşeli destul de des întâlnite, greşeli care trebuie evitate, pentru binele celui mic.

Iată la ce trebuie să fie atente proaspăt mimicile:

Alegerea biberonului – Uneori, mămicile aleg biberoanele în funcţie de înfăţişarea lor, şi nu de utilitate. Nu este neapărat dificil să alegem biberonul, dar trebuie să fim atente la două lucruri: tetina şi recipientul pentru lapte. Ghidul complet pentru alegerea biberonului ni-l predă Florina Badea – blog de viaţă sănătoasă.

Fierberea biberonului – Deşi este necesar ca, după cumpărare, să sterilizaţi echipamentele de alăptare, nu înseamnă că trebuie să faceţi acest lucru înainte de fiecare hrănire. Spălaţi-l cu simţ de răspundere şi uscaţi-l bine, înainte de folosire. Mai mult decât atât, sterilizarea fără o uscare prealabilă nu ajută la nimic.  Există două tipuri de sterilizare: la cald şi la rece. La cald, puteţi fierbe biberoanele într-o cratiţă sau să le puneţi 20 de minute în apă clocotită. La rece, trebuie să înmuiaţi biberoanele într-o soluţie antiseptică. Este recomandat să le clătiţi apoi, pentru a evita un gust neplăcut.

Proporţiile potrivite – În timp ce alăptarea la sân este naturală şi nu implică niciun fel de amestec, atunci când vine vorba de laptele praf trebuie să se ţină cont de proporţii, de tipurile de formule de lapte, care se clasifică în funcţie de vârsta copilului. Mai mult, în afară de formulele clasice de lapte, există şi altele adaptate sugarilor şi copiilor cu probleme medicale sau cu intoleranţe de diverse tipuri.

Viteza cu care curge laptele – Atunci când se face trecerea de la sân la biberon, trebuie acordată atenţie vitezei cu care curge laptele din biberon. Dacă este mai mare decât trebuie să fie, copilul se va îneca şi va începe să plângă. Dacă se chinuie să sugă şi plânge, e clar că are nevoie de o tetină pentru următoarea categorie de vârstă (cu un orificiu de curgere mai larg) sau cu flux mai mare (există variante pentru flux/debit lent, normal, mediu sau rapid de curgere), dar şi cu flux reglabil (reglarea se realizează printr-o mişcare de rotire a garniturii). Sfatul nostru este să nu cumperi de la prima vizită în magazin mai multe rezerve din fiecare tip, pentru că e bine să vezi şi ce preferinţă are copilul. Mai degrabă cumpără câte 1 bucată din fiecare tip, că să le poată încerca pe toate.

► Citeşte şi Cand trebuiesc inlocuite tetinele si sticlele?

Încălzirea laptelui – Nu încălzi laptele la cuptorul cu microunde, pentru că acesta va ucide toate vitaminele şi mineralele. Optează pentru încălzirea pe aragaz, dar evită fierberea lui. Odată pus în sticlă, agită-l bine.

Punerea biberonului în mâinile bebeluşului – Oricât l-ai vrea de independent, nu face asta, dacă simţi că nu este destul de mare să poată controla biberonul. Se poate îneca destul de uşor.

Hrănire forţată – Sunt mămici care ţin atât de mult la ora mesei, încât uneori chiar trezesc bebeşulul din somn, pentru a-l hrăni. Nu face asta. Dacă bebeluşui îi este foame, va cere şi singur. Învaţă, în schimb, să îi înţelegi limbajul şi să ştii când bebe cere.

► Citeşte şi Despre diversificare, experiența mea – copilul care nu mănâncă nimic

Forţarea copilului să termine un biberon întreg – Copilul nu doar că mănâncă atunci când are nevoie, ci şi în cantităţile în care are nevoie. Este mai bine să îl hrăneşti puţin şi des, dacă el aşa simte nevoia, decât să îl forţezi până i se face rău.

Nu râgâie – Asigură-te că bebeluşul râgâie, după masă. Bebeluşii dau afară când mănâncă prea mult sau dacă au înghiţit prea mult aer când se hrănesc. De multe ori se întâmplă când râgâie. Nu este considerat vomitat, deoarece nu este forţat şi dureros. Când regurgitează, bebeluşii de cele mai multe ori nici măcar nu îşi dau seama. Din fericire vine şi momentul în care se opresc - când încep să mănânce alimente solide (între 6 luni şi un an). Ce poţi face să îl ajuţi? Hrăneşte copilul în poziţie verticală. Dacă îl hrăneşti cu biberonul, ai grijă să râgâie la fiecare 3 până la 5 minute. Asigura-te că gaură mamelonului de pe sticlă nu este prea mare şi că laptele nu iese prea repede. Evita să pui bebeluşul jos după ce a mâncat sau să îl muţi prea mult de colo-colo înainte că mâncarea să i se aşeze în stomac. Dacă aerul nu este eructat rămâne blocat în organism şi creează copilului senzaţia de balonare. Această favorizează apariţia şi agravarea colicilor la bebeluşi. De asemenea, micuţul poate avea o stare de iritabilitate, poate scuipa şi deveni ţâfnos şi mofturos. Cum se realizează eructarea? Eliminarea corectă a aerului din stomac se face în 2 paşi: aplicarea unei presiuni pe burtică copilului; menţinerea într-o poziţie verticală. Pentru a facilita procesul de eructare sunt necesare atât bătăile uşoare pe spate, cât şi masajul în zona lombară. Acesta din urmă are rolul de a ridică bulele de aer în cavitatea bucală şi de a le elimina prin râgâit. Este important să ştii că trebuie să apeşi cu o oarecare presiune pe această zona pentru a avea efectul dorit.

► Citeşte şi De ce dau afara bebelusii?

Reciclarea laptelui – Dacă micuţului i-a rămas lapte în biberon, nu îl folosi mai târziu, amestecându-l cu unul proaspăt. Mai mult decât atât, verifică perioada de valabilitate a laptelui folosit.

► Citeşte şi Cum îl înveţi pe bebeluş să bea din biberon

Mult succes!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!