Hrișca este o pseudocereală, care nu conține gluten și care este similară cu quinoa. Hrișca conține mai mulți compuși bioactivi: experții în sănătate o consideră drept unul dintre cele mai bune alimente solide complementare pentru bebeluși. Dar, având în vedere cantitatea mare de fibre și minerale, consumul acesteia de către bebeluși necesită prudență.
Hrișca la bebeluși. Este hrișca bună pentru bebeluși?
Hrișca este bogată în substanțe nutritive și este considerată a fi benefică pentru copiii cu vârsta peste șase luni. Cu toate acestea, unii părinți preferă să întârzie introducerea acestui aliment până la vârsta de opt luni, din cauza conținutului ridicat de fibre, care ar putea fi dificil de digerat pentru copiii mici.
► Citește și: Orezul brun – beneficii și rețete simple pentru hrănirea bebelușului
Hrișca la bebeluși. Compoziția nutrițională
Există două tipuri de hrișcă - hrișcă tartară (Fagopyrum tartaricum) și hrișcă obișnuită (Fagopyrum esculentum). Semințele obișnuite de hrișcă sunt utilizate pentru a prepara făină de hrișcă, care este apoi utilizată pentru a face diferite preparate.
► Citește și: Cele mai bune metode pentru a trata constipația la copii
Hrișca la bebeluși. Beneficiile consumului de hrișcă
Hrișca este considerată a avea multe beneficii pentru sănătate, pe termen lung. Iată câteva beneficii:
Oferă energie
O jumătate de cană de boabe de hrișcă fiertă oferă aproximativ 77kcal pentru a satisface nevoile de energie ale bebelușului.
Conține proteine
Lizina este un aminoacid esențial pe care bebelușul îl poate obține din hrișcă. Deficitul de lizină la sugari poate limita sinteza proteinelor și poate cauza pierderea în greutate.
► Citește și: 5 alimente bogate în fibre, pentru bebeluși
Susține creșterea și dezvoltarea bebelușului
Hrișca are un conținut substanțial de magneziu, mangan, fosfor, cupru și fier. Toate aceste minerale susțin creșterea și dezvoltarea bebelușilor.
Sporește sănătatea intestinelor
Hrișca conține o cantitate considerabilă de fibre dietetice, care este bună pentru mișcarile intestinale.
Hrișca la bebeluși. Posibile efecte secundare
Este puțin probabil ca hrișca, în consum moderat, să provoace efecte secundare. Iată câteva dintre posibilele efecte secundare:
Probleme gastrointestinale
Hrișca este bogată în fibre, astfel, consumul excesiv ar putea provoca constipație sau diaree la unii bebeluși.
► Citește și: 10 alimente pentru a încuraja creșterea sănătoasă în greutate a bebelușului
Reacții alergice
Alergia la hrișcă nu este frecventă, dar este probabilă în caz de supra-consum.
Hrișca trebuie oferită cu măsură bebelușului și ca parte a unei diete echilibrate, pentru a evita efectele adverse ale acesteia.