Tratament - Generalitati
In majoritatea cazurilor nu este necesar tratamentul icterului (hiperbilirubinemiei) la nou-nascuti. Cu toate acestea este necesara urmarirea copiilor pentru a observa aparitia eventualelor schimbari ale nuantei pielii si ale comportamentului. Copiii care au nivele periculos de mari de bilirubina in sange, au nevoie de tratament. Indiferent de cauza, nivelele mari de bilirubina ramase netratate pot duce la leziuni cerebrale (icter nuclear) ce au ca rezultat pierderea auzului, retard mintal si tulburari de comportament. Cea mai folosita metoda de terapie este fototerapia. Aceasta foloseste lumina fluorescenta ce intensifica transformarea bilirubinei intr-o forma pe care corpul o poate elimina intr-un ritm mai rapid. Fototerapia standard este aplicata de obicei in spital. In cazul copiilor care nu mai sufera de alte boli, exista o metoda de tratament la domiciliu care foloseste un dispozitiv format din fibre optice, de forma unor paturi. Aceste "paturi" reduc nivele de bilirubina mai incet decat fototerapia standard, de aceea sunt folosite doar pentru tratamentul formelor usoare de icter. Uneori pot fi folosite ambele tipuri de terapie concomitent.
Mamele ai caror nou-nascuti sunt tratati in spital cu fototerapie pot fi alaturi de acestia:
- ramanand alaturi de copii peste noapte, iar daca acest lucru nu este posibil sunt recomandate vizitele cat mai frecvente
- isi pot atinge copii des in timpul sedintelor de fototerapie, cand acestia se gasesc in incubator
- cantand sau vorbind cu copiii, deoarece ei pot auzi cand sunt in incubator
- tinand copiii in brate in perioadele in care sunt scosi din incubator.
Lumina fluorescenta utilizata in timpul fototerapiei nu este daunatoare daca este folosita prudent. In timpul terapiei, ochii copilului vor fi protejati. Dispozitivele folosite pentru protectia ochilor sunt inlaturate in timpul alimentarii. Nou-nascutii sunt obisnuiti cu intunericul dupa lunile petrecute in uter, astfel incat aceste dispozitive nu ar trebui sa ii deranjeze. Cand copilul urmeaza terapia la domiciliu, este foate important ca parintii sa inteleaga modul de functionare al aparatului. Daca apar nemultumiri sau neintelegeri poate fi consultat medicul specialist. Cantitatea de bilirubina din sangele copilului trebuie monitorizata zilnic. Daca icterul copilului are alte cauze, sunt necesare tratamente specifice. De exemplu daca icterul este sever si cauzat de distrugerea masiva a celulelor rosii de catre organismul copilului, este necesara internarea copilului si transfuzia de sange.
Tratament ambulatoriu
Frecvent parintii sunt rugati sa-si urmareasca nou-nascutii pentru a depista semnele icterului. Majoritatea mamelor si copii lor nou-nascuti, parasesc spitalul in primele 48 de ore de la nasterea copilului, inainte ca icterul sa fie observat. Nou-nascutul trebuie sa fie apoi examinat de medicul de familie in primele 4-5 zile dupa nastere. Atunci cand copilul devine icteric dar nu necesita fototerapie, parintii vor fi rugati de catre medic sa urmareasca nou-nascutul cu atentie, pentru a observa cresterea intensitatii icterului sau schimbari de comportament.
Pentru a observa modificarile de intensitate ale culorii tegumentelor, parintii sunt rugati sa:
- dezbrace complet copilul si sa-i observe cu atentie pielea de 2 ori pe zi; pentru copiii din rasa neagra se recomanda observarea modificarilor la nivelul sclerelor; parintii trebuie sa tina seama de faptul ca pielea copilului se raceste rapid si acesta trebuie invelit intr-o patura dupa un minut
- examineze copilul la aceeasi ora in fiecare zi, in aceeasi camera in aceleasi conditii de luminozitate
- anunte medicul specialist cand observa cresterea intensitatii icterului.
Cel mai bun tratament ambulatoriu pentru icter este de obicei alimentatia, fie ca este la san sau cu biberonul. Alimentarea frecventa a copilului (8-10 ori pe zi) ii asigura acestuia fluidele necesare organismului pentru a elimina bilirubina in exces. In cazul copiilor care nu mai sufera de alte boli, exista o metoda de tratament la domiciliu care foloseste un dispozitiv format din fibre optice, de forma unor paturi. Aceste "paturi" reduc nivele de bilirubina mai incet decat fototerapia standard, de aceea sunt folosite doar pentru tratamentul formelor usoare de icter. Uneori, pot fi folosite ambele tipuri de terapie concomitent. Cand copilul urmeaza terapia la domiciliu este foate important ca parintii sa inteleaga modul de functionare al aparatului. Daca apar nemultumiri sau neintelegeri poate fi consultat medicul specialist. Cantitatea de bilirubina din sangele copilului trebuie monitorizata zilnic. Coloratia in galben a sclerelor si a tegumentelor nu dispare imediat in urma tratamentului prin fototerapie. Daca culoarea se intensifica trebuie anuntat medicul specialist.
Uneori, parintii incearca sa trateze singuri aceasta afectiune fara a avea echipamentul necesar. Expunerea copilului la lumina soarelui nu reduce nivelul bilirubinei din sange insa pielea copilului poate suferi arsuri. In plus, copilului ii poate fi frig si de aceea e necesara o lumina speciala si un mediu controlat pentru tratamentul in siguranta al icterului. Sunt mame care cred ca alaptarea trebuie intrerupta in cazul aparitiei icterului. Asociatiile internationale recomanda continuarea alaptarii nou-nascutului cu icter, ba chiar cresterea frecventei meselor. In cazul copiilor internati in spital, se recomanda ca mamele sa se mulga pentru a-si mentine productia de lapte. Laptele astfel recoltat poate fi folosit pentru hranirea copilului internat.