Alaptarea stabileste o legatura speciala, fara egal, imposibil de descris in cuvinte intre mama si copil. Si trebuie sa ai grija de ea printr-un mod de viata sanatos.
Femeia care alapteaza trebuie sa beneficieze de o dieta foarte echilibrata.
Sunt necesare proteine de calitate si un continut redus de lipide (pentru a da posibilitatea organismului sa metabolizeze depozitele de lipide pe care le-a facut in timpul sarcinii).
Sunt recomandate carnea de vaca si de pui, laptele, ouale, branzeturile proaspete, fructele proaspete (mai putin capsunele, kiwi, alunele - care sunt potential alergene), legume de toate felurile, mai putin fasolea boabe si varza cruda - cel putin in primele luni de viata ale copilului.
Foarte important, pentru mamele al caror copil se hraneste exclusiv la san, in primele sase luni, este aportul de lichide al mamei. Dupa fiecare supt, medicii recomanda ca mama sa bea cel putin 200 de mililitri de apa sau lapte proaspat degresat.
Sunt oricand bine venite supele si ciorbele de legume, carnea de pui fiarta, pestele si fructele.
Trebuie evitate: cafeaua, excesul de cacao, iar fumatul este cu desavarsire interzis.
Componentele toxice din tigara si fumul de tutun sunt chiar mai daunatoare pentru copil, daca mama alapteaza, decat fumatul in timpul sarcinii, cand placenta functioneaza ca o bariera. Toate componentele nocive trec integral in laptele matern, recomanda Womens Health.
Este interzisa si administrarea de medicamente fara acordul doctorului, pentru ca acestea pot trece in lapte si pot face foarte rau copilului.
Alaptarea este o bucurie si un secret pe care il stiu doar femeile care au trecut pe deplin prin aceasta minunata si unica experienta.