Somnul este esential penttru dezvoltarea copilului mic. La fel de important ca si hrana si dragostea parintilor. Implicit in jurul somnului bebelusilor s-au nascut mituri, idei preconcepute si reguli pe care, uneori, parintii la respecta, fara ca acestea sa aduca vreun beneficiu.
Iata o lista cu cele mai comune mituri legate de somnul bebelusului, mituri pe care cu siguranta le-ati intalnit si voi.
Mitul 1: Copilul nu trebuie trezit din somn. Daca ii este foame se trezeste singur. Adevarul este undeva la mijloc. In cazul copiiilor foarte mici, pana pe la trei luni, acestia trebuie hraniti la fiecare 3-4 ore. Asa ca daca micutul nu s-a trezit, trebuie trezit de catre mama lui. Ritmul alimentar este necesar pentru ca doar asa copilul creste in greutate in mod sanatos. Dupa varsta de 4 luni copilul poate fi lasat sa doarma snur toata noaptea, dar daca se trezeste trebuie alaptat.
Reguli pentru un somn sanatos
Mitul 2: Liniste perfecta. Fals. Evident ca daca bebelusul doarme nu vei pune muzica rock la maximum in casa, dar de aici si pana la liniste perfecta este cale lunga. Majoritatea nou-nascutilor iubesc sa fie un oarecare zgomot in jurul lor. Le place sa doarma daca in jur mama si tata vorbesc, cu atat mai mult cu cat sunt obisnuiti cu asta din perioada vietii intrauterine. In burta mamei nu este liniste! In plus zgomotele normale ale casei, in timpul somnului copilului il ajuta pe acesta se se adapteze la viata familiei, il familiarizeaza cu zgomotele normale ale casei in care se traieste, in care sunt fratii lui, mama si tata.
Mitul 3: Copilul trebuie sa doarma toata noaptea incepand de la 12 saptamani. Ar fi frumos, dar aceasta este o asteptare pe care foarte putini copii o indeplinesc. In realitatea foarte multi copii isi pastreaza ritmul meselor din patru in patru ore, inclusv noaptea pana pe la varsta de sase luni. Si aceasta se intampla mai ales in cazul celor alimentati natural. Si este foarte bine ca este asa pentru ca acesta este ritmul normal de dezvoltare al copilului. Depinde de felul in care este invatat cu programul sau si cu rutina zilnica pentru ca numarul orelor de somn legat, din timpul noptii, sa creasca. Dar aceasta este o chestiune care depinde si variaza de la copil la copil, si de la familie la familie.
Somnul de dupa-amiaza
Mitul 4: Copilul se scoala in functie de ora la care se culca. Ce frumos ar fi daca ar fi adevarat! Desi pare logic, nu este. A tine copilul treaz mai mult seara in ideea ca se va scula mai tarziu este o mare gresala. Cand copilul ajunge la anumita stare de oboseala acestuia ii va fi practic imposibil sa mai adoarma si daca totusi o va face o sa aiba un somn greu, agitat si cu treziri repetate. Se pare ca in mod paradoxal functioneaza mecanismul invres. Daca micutul se culca ceva mai devreme, o sa doarma mai mult.
Ala mai multe despre bebelusul la 4 luni
Mitul 5: E ok daca in camera copilului care doarme se afla animalul de companie al familiei. Nu! Este mai mult decat binevenita o relatie intre copil si animalul din casa, fie ca este pisica sau caine, ori alta necuvantatoare, dar niciodata acesta nu trebuie sa ramana in camera copilului cand acesta doarme. In SUA, de exemplu, aproximativ 600.000 de copii sunt muscati de caini in fiecare an. Cei mai multi sunt cainii familiei, iar incidentele sunt urmarea faptului ca parintii nu-i supravegheaza pe cei mici atunci cand interactioneaza cu animalul din casa.
Unde doarme bebe?
Mitul 6: Cerealele la masa de seara sunt secretul unui somn bun. Nimic mai fals. Ideea ca daca are burtica plina nu se va trezi noaptea dupa mancare - in cazul copiilor alaptati, este o eroare. In primul rand orice alt aliment in afara de lapte (formula de lapte sau lapte matern), inainte de patru luni inseamna garantat obezitate. Daca copilul se trezeste noaptea nu o face pentru ca vrea, ci pentru ca are o nevoie pe care mama trebuie sa i-o satisfaca. In momentul in care nevoia este satisfacuta bebe adoarme.
Sursa: mom.me