In principiu daca alaptezi nu ai restrictii alimentare, dar in primele luni dupa nastere, si implicit in prima perioada de viata a copilului, pentru a-l menaja si pentru a limita colicile exista unele alimente pe care trebuie sa le eviti.
Iata care sunt alimentele pe care nu este bine sa le consumi in primele doua luni dupa nastere, daca alaptezi.
Cafea si ceai verde sau negru. Acestea contin cafeina. Nu efectul tonic al cafeinei este in principal problema, desi si aceasta poate induce o stare de agitatie copilului, ci efectul diuretic. Accentuand diureza cafeaua reduce secretia de lapte. In plus laptele matern isi poate schimba gustul devenind mai consistent prin pierderea de lichide provocata de cafeina. Poti bea cafea dupa ce alapezi, insotita de un pahar mare de apa.
Ciocolata. In principiul motivul este acelasi. Poti manca ciocolata, dar limitat si numai dupa ce bebe face o luna.
Citrice. Acidul din aceste fructe poate contribui, indirect, prin intermediul laptelui matern, la cresterea aciditatii scaunului bebelusului ceea ce il poate irita. Inlocuieste citricile cu mango.
Broccoli. Exista date care arata ca poate provoca gaze. In plus schimba gustul laptelui matern. Restrictia se ridica dupa doua luni.
Alcool. Este interzis complet daca alaptezi. Alcoolul trece direct in sange si de aici in laptele matern. Restrictia ramana pe toata perioada in care alaptezi.
Ardei iute. Evident schimba gustul laptelui. Cu cat sunt mai iuti ardeii cu atat este mai probabil ca iuteala sa ajunga in lapte.
Usturoi. Restrictia este valabila doar pentru usturoiul crud sau sosurile cu usturoi crud. Altereaza gustul si aroma laptelui matern. Poti manca usturoi copt. Restrictia se ridica dupa doua luni, dar oricum mananca putin usturoi (niciodata mai mult de doi catei cruzi) si mereu dupa masa copilului.
Alune si unt de alune. Exista risc de alergii. Poti manca alune si unt de alune dupa ce bebe face sase luni, daca continui sa alaptezi.
Fructe de padure. Nu poti manca fructe de padure pentru ca acestea pot provoca alergii. Poti manca dupa ce bebe face doua luni, dar putin, dupa care monitorizezi cu atentie copilul. Daca nu apar reactii, poti manca linistita.
Porumb. Acesta poate produce disconfort gastric copilului. Dupa doua-trei luni restrictia este ridicata.
Soia. Este contraindicata pentru ca poate produce balonare. Restricta este eliminata dupa doua-trei luni.
Pe langa aceste alimente evita sa consumi peste, respectand limite pe care le-ai avut si in cursul sarcinii, evita ouale si carnea cruda, salamurile uscate, carnea procesata, dulciurile concentrate si evita alimentele foarte aromate (menta, vanilia, esentele de portocale), dar si preparatele care contin praf de copt.
Citeste si:
Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre alaptare