Ce se intampla de fapt, atunci cand te doare spatele dupa nastere?
In timpul sarcinii, uterul care si-a marit foarte mult dimensiunile a slabit muschii spatelui si i-a modificat pozitia normala. Spatele va continua sa te doara pana cand muschii isi vor recapata forma initiala.
Poti avea dureri de spate si in urma unui travaliu lung si dificil. In timpul travaliului ai folosit muschi pe care nu-i folosesti in mod normal si vei simti efectele pentru ceva timp.
Daca ai suferit o anestezie epidurala s-ar putea sa ai dureri chiar o saptamana in zona in care ai facut injectia. Multe mamici isi pot agrava problemele de spate atunci cand incep sa alapteze, datorita pozitiei.
Cat o sa dureze?
E normal sa ai dureri de spate pentru primele cateva luni dupa ce ai nascut. Cat va persista durerea depinde de factori cum ar fi: probleme de spate anterioare, daca esti supraponderala si perioada cand incepi activitatea fizica.
Ce poti face impotriva durerilor de spate?
Fa exercitii. Mersul este un foarte bun mod de a face miscare si il poti face aproape imediat fie ca ai nascut normal sau prin cezariana. Exercitiile de intarire pentru spate si muschii abdominali pot fi incepute dupa o nastere normala. Daca ai facut cezariana, va trebui sa le dai muschilor abdominali sansa sa se vindece. Dupa sase saptamani, medicul te va examina si iti va spune daca poti incepe exercitiile abdominale.
Poti, de asemenea, incerca exercitii de respiratie profunda pentru a antrena muschii pelvieni.
Atunci cand alaptezi, stai intr-un fotoliu confortabil si mentine-ti spatele drept. Foloseste perne pentru a-ti sustine spatele, a-ti ridica picioarele si a-ti odihni bratele. Cand alaptezi trebuie sa aduci bebelusul spre tine, nu sa te apleci tu pana la el.
Indoaie-ti genunchii atunci cand iei ceva de jos, asa vei evita sa soliciti spatele
Ofera-ti un masaj. Masajul este relaxant si va ajuta la detensionarea muschilor si la ameliorarea durerii.