Sari la conținut

Îngrijirea nou-născutului pe timp de vară. Recomandările specialistului

Este adevărat că bebelușii născuți vara sunt mai ușor de îngrijit: haine subțiri, lipsa răcelilor, fructe și legume din abundență pentru proaspetele mămici. Însă sezonul estival implică și alte griji, mai ales cele legate de insolații și deshidratare. Iată ce recomandări am primit de la Mihaela Timofte, asistent medical neonatologie, educator perinatal SAMAS.

Potrivit unor studii, bebelușii care se nasc vara prezintă mai puține riscuri de a răci în primele săptămâni de viață. Iată și alte avantaje:

- temperatura mediului înconjurător potrivită pentru plimbările zilnice cu nou-născutul din primele zile de după externare;
- necesitatea hainelor subţiri atât pentru mama cât şi pentru bebeluş (costuri mici);
- abundența fructelor şi legumelor proaspete care pot compensa carențele de vitamine şi pot reîmprospăta sistemul imunitar al mamei;
- risc minim de contractare a afecţiunilor respiratorii pentru bebeluş.

În funcție de valaorea temperaturilor, pentru nou-născuţi e recomandată o plimbare pe zi, în timpul dimineţii sau în timpul serii. Excepție fac situațiile în care trebuie să ajungeți cu nou-născutul la medic, în cazul în care acesta nu se poate deplasa la domiciliul celui mic.

Garderoba nou-născutului pe timp de vară

Atât în casă cât şi afară nou-născutul va fi îmbrăcat corespunzător temperaturii mediului înconjurător. În casă, dacă temperatura nu depăşeşte 23-24 grade Celsius, e de ajuns o salopetă subţire cu şosete încorporate. Dacă temperatura din casa este mai mare, nou-născutul poate sta doar într-un body subţire, fără mâneci şi fără pantaloni lungi, cu șosete.
Afară sunt valabile aceleaşi hăinuţe, dar adăugăm o păturică foarte subţire, o pălăriuţa de soare sau o umbreluţă pentru protecţie solară.

Hidratarea nou-născutului

Hidratarea este foarte importantă pentru bebeluşi indiferent de anotimp. Bebeluşii alăptaţi nu au nevoie de suplimente de lichide de niciun fel în afară de laptele matern indiferent de câte grade sunt afară. Aceştia pot în schimb să aibă mese mai dese la san dar care pot fi mai scurte tocmai pentru a-şi satisface senzaţia de sete.

►Citește și Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

Indiferent de anotimp recomandările pentru mămicile care alăptează sunt aceleaşi: legume, fructe, cereale, produse de origine animală foarte bine preparate, produse lactate pasteurizate. Şi să nu uităm de hidratarea corespunzătoare!

Efecte negative ale căldurii asupra nou-născutului

Primul efect negativ al expunerii la soare este deshidratarea (stare generală alterată, agitaţie, piele deshidratată, urini în cantitate mică şi închise la culoare etc.). Pielea înroşită, respiraţiile zgomotoase, temperatura corporală ridicată sunt semne de supraîncălzire, îngrijorătoare pentru mămici. Plimbările doar în cursul dimineţii sau serii, hainele subţiri corespunzătoare, evitarea expunerii la soare, alăptarea la cerere sunt metode simple de a preveni toate aceste probleme.

►Citește și Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

ATENȚIE! Dacă se ajunge la deshidratare, arsuri solare este necesar neapărat consult medical!

Aerul condiționat și nou-născutul

Folosirea aerului condiţionat pentru a răcori camera bebeluşului este indicată cu respectarea următoarelor reguli:
- ideal ar fi că instalaţia de aer condiţionat să fie în altă cameră faţă de cea în care stă bebeluşul; dacă nu este posibil atunci aparatul să fie poziţionat astfel încât fluxul de aer să nu fie orientat către patul bebeluşului;
- aparatul de aer condiţionat să fie prevăzut cu filtre speciale pentru prevenirea impurităţilor.
Temperatura optimă din camera bebeluşului este de 20-22 grade Celsius.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!