Sari la conținut

Intarcarea in etape

Se spune despre intarcarea copilului ca este momentul in care se taie a doua oara cordonul ombilical.

Momentul trebuie gestionat cu calm, grija si atentie, pentru a fi cat mai usor si pentru copil si pentru mama.

Decizia de a intarca copilul apartine mamei, care trebuie sa fie ajutata de medicul pediatru. Doar in situatii urgente intarcarea copilului este de pe o zi pe alta. Cea mai buna cale este intarcarea treptate, in etape. Cea mai frecventa intrebare pe care si-o pun femeile este cand este cel mai bine sa fie intarcat copilul.

Daca copilul este exclusiv alaptat la san este ideal ca procesul sa nu fie intrerupt inainte de sase luni. De cele mai multe ori copiii sunt intarcati la varsta de un an, dar cea mai buna varianta este alaptarea pana la doi ani, in conditiile in care de la sase luni, in momentul in care incepe diversificarea, se poate trece la planul de intarcarea in etape. Prin intarcarea in etape intelegem reducerea duratei meselor la san si eliminarea treptata a acestora pe parcursul unui interval de sase luni, la un an.

Pe parcursul lunii a sasea de viata a copilului, perioada in care trebuie sa inceapa introducerea alimentelor solide, copilul trebuie pus la san dupa fiecare masa solida (care contine piureuri, supe, sucuri), in completarea meselor. Principiul care trebuie aplicat este alaptarea la cerere cu exceptia meselor cu alte alimente unde "primul fel" este mancarica din castron. Treptat se poate renunta la masa de dimineata la san, care poate fi inlocuita complet cu alte alimente din planul de diversificare.

Cand incepem diversificarea?

Totul trebuie facut cu tact si intelepciune, treptat pentru a nu produce neplacere copilului. Procesul continua in aceeasi idee, luna de luna, alimentele din planul de diversificare fiind cele care inlocuiesc treptat laptele matern. Ultima etapa la care se renunta este alaptatul de seara si cel de noapte.

Se spune ca intarcarea copilului este una din primele traume ale acestuia. Acesta este si motivul pentru care graba si deciziile de pe o zi pe alta nu fac casa buna cu intarcarea si mai ales cu intarcarea treptata, cea mai buna si cea mai comoda formula si pentru mama, dar mai ales pentru copil.

Mai trebuie spus ca doar 15% dintre copiii care sunt alaptati in primele sase luni, primesc san pana la doi ani. Cauzele sunt stilul de viata si obligatia mamelor de a se intoarce la munca, desi avantajele alaptatului pana la doi ani sunt uriase atat pentru copil cat si pentru mama. Ceea ce o femeie trebuie sa stie este ca decizia de a intarca un copil ii apartine in exclusivitate.




Intarcarea - sfaturi de la mame care au trecut prin asta

Sfaturi utile pentru intarcarea in etape:

 • In cazul in care copilul refuza o mancare si cere insistent lapte matern, nu-l forta si nu-l priva de dreptul acesta. Redu durata alaptarii si ofera-i alimentul nou dupa masa la san.

 • Bebelusii de multe ori refuza alimentele in biberon. Ofera-i alimentele noi cu lingurita, iar formula de lapte care trebuie sa vina in completarea laptelui matern, dupa un an, din canite speciale, pentru bebelusi.

 • Gaseste o formula de lapte praf care sa-i placa copilului si invata-l cu ea pana la varsta de un an. Alaptarea poate sa continue, in paralel cu alimentele si formula de lapte. Ideea este ca in momentul in care copilul este intarcat acesta sa fie familiarizat cu un alt tip de lapte adaptat varstei. Pana la doi ani laptele de vaca este contraindicat copilului.

 • Copilul trebuie ajutat sa inteleaga ca lipsa sanului nu inseamna ca mama il iubeste mai putin. Jucat-va mult impreuna, tine-l in brate si iubeste-l.

 • Jocul in aer liber, povestile si alte forme de apropiere sunt o buna solutie care sa-l distraga pe copil de la momentul intarcatului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!