Sari la conținut

Au avut bebelusii vostri anemie feripriva?

Au avut bebelusii vostri anemie feripriva?

Răspunsuri
Bebelusii si copii mici care au anemie din lipsa de fier pot sa nu creasca precum ar trebui si sa aiba retard (intarzieri) in dezvoltarea de abilitati precum mersul si vorbitul. Copii pot fi iritabili si sa aiba deficit de atentie (perioade scurte in care se pot concentra). Aceste probleme de obicei dispar atunci cand dispare deficienta de fier.
Daca nu este tratata, problemele mentale si de comportament pot fi permanente.
Rareori, se poate dezvolta o anumita maladie numita Plummer-Vision, in special la femeile trecute de 60 de ani. In cazul sindromului Plummer-Vision, o retea tisulara se dezvolta in esofag. Aceasta are ca rezultat prinderea mancarii in retea, dificultati la inghitit, gatul uscat si cheilita angulara (crapaturi in coltul gurii.)
din fericire nu ne-am confruntat cu asa ceva dar am si facut tot ce ne-a stat in putinta pentru asta. in perioada sarcinii am luat mult fier, atat pastile cat si fiole (aveau un gust ciudat) si am mancat multe alimente bogate ce contineau fier(spanac, sfecla, carne rosie, seminte, cereale integrale, ou,etc.). dupa nastere, i-am dat si copilului fier la recomandarea medicului si am avut grija ca din alimentatia lui (dupa ce am inceput divrsificarea) sa nu lipseasca alimentele bogate in fier.
Buna ! Am avut probleme cu baiatul cel mare . Si cand era bebelus , dar si acum . Cand era bebelus medicul pediatru ne-a recomandat fer-sol , dar nu mai stiu exact perioada de durata a tratamentului . Mentionez ca manca destul de bine si nu prezenta nici un simptom , dar am descoperit in urma unor analize de rutina anuale . Acum are 10 ani si tot in urma analizelor de rutina am descoperit anemia , urmand un tratament tot pe baza de fier timp de 6 luni de zile .
Manifesterile clinice ale anemiei feriprive sunt urmatoarele:- Semne si simptome comune cu celelalte anemii si anume:-oboseala, iritabilitate, palpitatiile , dispneea, cefalee, ameteli.- Semne si simptome caracteristice anemiei feriprive- Disfagia ( dificultatea de a inghiti)- Stomatita angulara( ulceratii si ragade la nivelul comisurilor bucale).- Limba rosie si depapilata( glosita).- Atrofia cronica a mucoasei nazale insotita de cruste fetide(ozena)
- Unghii friabile , palide, fara luciu.- Pervertirea gustului cu ingestia de substante neobisnuite (pica)- Splenomegalia intalnita la circa 10 % din cazuri
Anemia feripriva este o anemie hipocroma (hematii palide) ale carei cauze pot fi: depozite de fier reduse la nastere, alimentatie saraca in fier, nevoi crescute de fier (nastere, alaptare), hemoragii diferite( uterine, gastrointestinale, hemoragii oculte -in cadrul unor tumori)Anemia se defineste prin scaderea concentratiei de hemoglobina sub valorile normale acceptate pentru un individ de o anumita varsta si sex si anume: copii 11-15 g/dl, barbati 13-17 g/dl, femei 12-15,5 g/dl.
Tratamentanemiei feriprive:- Trebuie stabilita etiologia/ cauza anemiei si corectata corespunzator.- Metoda cea mai uzuala este administrarea orala a unor preparate de saruri feroase.DOza zilnica de fiaer este de 100 mg, dar in formele severe poatefi necesara o daza de 150-200 mg.
- Preparatele injectabile de fier vor fi folosite cu multa prudenta sub supraveghere medicala din cauza riscului de reactii anafilactice( forma extrema de manifestari alergice , urgenta majora cu potential rapid letal).Administrarea se face intramuscular timp de 10 zile.

Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


ego.ro

caloria.ro

zooland.ro