Sari la conținut

Introducerea solidelor: de ce trebuie să aștepți până la 6 luni

Recomandările pentru introducerea solidelor s-au schimbat destul de mult, dar există multiple beneficii dacă aștepti să treacă primele 6 luni din viața bebelușului pentru a începe să-i dai hrană solidă.

Înainte, femeile erau obișnuite să-și hrănească bebelușii cu cereale de orez încă de la câteva săptămâni pentru a avea copiii un somn mai bun.

Mamelor li se spunea să înceapă să le dea mâncare solidă copiilor între 6 săptămâni și 4 luni, în funcție de modul de somn al bebelușului și dacă se confrunta cu reflux sau scuipă excesiv.

► Citește și: Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viață al bebelușului - partea I

Când am devenit mamă, am început să introduc solidele la 4 luni, pe baza unor recomandări diferite. Cercetările recente și reacțiile copiilor mei mă fac să-mi doresc să fi așteptat mai mult până să introduc solidele.

Care sunt recomandările actuale pentru introducerea solidelor?

Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă alăptarea exclusivă până când copilul împlinește 6 luni.

► Citește și: Carnea de pui pentru bebeluși. Când trebuie introdusă și ce beneficii aduce

„Introducerea alimentelor complementare prea devreme poate determina o lipsă de nutrienți importanți care provin din laptele matern și din laptele formulă pentru sugari”, explică Chloe M. Barrera, MPH, Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Astăzi, în ciuda acestor recomandări, peste 54% dintre femeile chestionate introduc solide la sugari înainte de 6 luni. Sondajul a arătat că 16,3% dintre bebeluși li se administrează solide înainte de 4 luni și 38,3% între 4-5 luni.

► Citește și: 12 reguli de aur pentru perioada diversificării

În alte sondaje, părinții au menționat următoarele motive pentru care au optat la introducerea de solide înainte de 6 luni:

  • 90% au spus că sunt de părere că bebelușul lor este suficient de mare pentru a începe să mănânce solide
  • 71% au spus că bebelușului lor pare a fi flămând tot timpul
  • 55% au spus că medicul a recomandat acest lucru

De ce să aștepți până la 6 luni pentru a introduce solide?

Bebelușii se nasc cu sisteme digestive foarte imature. Sistemul digestiv al bebelușilor nu este capabil să digere nimic altceva în afară de laptele matern. În cazul în care este introdus alt tip de hrană în alimentația bebelușului, cu excepția laptelui de la sân, chiar și formulă, acesta poate modifica permanent microbiota intestinală a bebelușului, provocând probleme precum enterocolita necrozantă, boala diareică și alergii.

► Citește și: Laura Cosoi, despre diversificarea micuței Rita: secretul e un echilibru între informațiile primite de la medic și instinct

„Dacă mămica nu alăptează, laptele formulă poate fi destul de costisitor, în special în intervalul 4-6 luni”, spune Dr. Gold. „Dacă ai mai mult de un copil și deja pregătești mâncare pentru toată familia, este mult mai la îndemână să începi să-i dai bebelușului mâncare solidă.”

Așteptarea până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului pentru a-i introduce solidele în alimentație este foarte importantă pentru o sănătate optimă pe termen lung.

După 6 luni, urmărește-ți copilul să vezi dacă este pregătit pentru diversificare. El ar trebui să-și poată sprijini foarte bine capul și să fie capabil să stea singur în șezut. Prichindelul își poate arăta interesul pentru mâncarea solidă, încercând să ajungă la mâncarea pe care o consumi tu.

Dacă bebelușul împlinește 6 luni și nu pare pregătit pentru solide, discută cu medicul pediatru despre cum să procedezi. Așteptarea prea lungă pentru a introduce solidele poate duce și la abilități de dezvoltare întârziată, sensibilitate și alergii.

► Citește și: Alimentația copiilor, marea provocare a părinților

Odată ce copilul este gata să consume alimente solide, ia-o treptat. Doar pentru că micuțul este gata pentru a mânca solide, nu înseamnă că îl poți hrăni cu ceea ce mănânci tu. Începe cu alimente complementare și continuă alăptarea.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!