Sari la conținut

Intructiuni de folosire pentru nou-nascuti

Se spune ca nou nascutii nu vin pe lume cu intructiuni de folosire. Mai mult, nu conteaza cati copiii ai adus pe lume, nu conteaza cate carti ai citit si cata educatie in cresterea copiilor ai. Nimic din toate acestea. Un nou nascut este mereu o aventura. Asa ca mai in gluma, mai in serios sunt utile cateva intructiuni de folosire pentru nou-nascuti.

Nici un om nu seamana unul cu altul, nici un copil nu seamana cu altul. Fiecare este diferit, fiecare are particularitatile lui, personalitatea lui, inca din prima ora de viata. Fiecare copil transmite mesajele catre parinti sai, diferit, fiecare copil are alte mecanisme care il calmeaza, care il impaca....

Primele zile cu bebelusul

Sa-ti vezi copilul cum creste sub ochii tai este uluitor. Este palpitant. Primul sfat este acela de a constientiza ca fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Ceea ce este insa foarte important este sa acorzi atentie modului si ritmului in care evolueaza. Intarzierile din dezvoltare nu sunt neaparat semne ale unor afectiuni, dar trebuie corect evaluate. Nu uita ca un copil prematur (copilul nascut inainte de saptamana 35 de sarcina) are un ritm mai lent de dezvoltare intarzierea lui fiind egala cu perioada de timp pe care nu pierdut-o in burtica mamei. Prematuritatea este vizibila pana la sapte ani.




Ingrijirea ombilicului

Al doilea sfat este acela de a-l invata permanent. Din prima zi de viata. Vorbeste cu el. Diferenta care ne face oameni este cuvantul, asa ca foloseste-l! Canta-i, spune-i poezii, arata-i. Poate ca nu intelege tot, dar vocea si vorbele tale sunt o sursa de confort, de calm, si energia secreta care-l face mare. Foloseste jucarii. Copilul are nevoie de jucarii de la varsta de doua luni.
 
Nu te panica. Acesta este al treila sfat. Nu te gandi la o catastrofa pentru ca intr-o zi nu-i este bine. De cele mai multe ori sunt doar probleme banale. Secretul este sa apelezi la medicul copilului tau si sa pui pret pe instinctele tale. Toti copiii se imbolnavesc. Sugarii au sisteme imunitare vulnerabile, dar fiecare suferinta il intareste.

Manifestari alarmante, normale la nou-nascut
 
Alapteaza! Este cel mai mare bine pe care il poti face copilului tau. Laptele matern este amestecul perfect de proteine, lipide, glucide, anticorpi, si alte elemente nutritive. Nici o formula de lapte nu poate concura lapte matern. Cere ajutorul moasei, medicului si fa efortul sa alaptezi. Este un efort doar in primele zile, pana cand reusiti sa va obisnuiti unul cu altul. Urmeaza o duce rutinea, confortabila si placuta pentru amandoi. Nimic mai placut decat sa-ti hranesti puiul la sanul tau. Alaptatul este simplu, comod, economic, respecta natura, protejeaza copilul, te protejeaza pe tine, este sanatos...



 
Nu orice mama poate alapta. Exista motive pentru care nu o poti face. Sfatul meu: nu te condamna. Alege cu grija formula de lapte pentru copil, pastreaza legatura cu medicul si respecta-i sfaturile.
 
Nu-ti asuma toate rolurile si toate obligatiile familiei. Este un sfat sincer pe care mamele au pornirea sa nu-l ia in seama. Familia inseamna: mama, tata si copiii. Lasa-l pe tata sa se implice, cere-i ajutorul, ai incredere in ce face si in ce decide. Accepta ideea ca un copil are mereu doi parinti!

Restul este iubire si de cele mai multe ori vine de la sine!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!