Sari la conținut

Invata copilul sa vorbeasca

Inainte ca cel mic sa spuna primul cuvant, el va fi ocupat sa practice sunetele de care are nevoie pentru a incepe sa vorbeasca. Iata un ghid care iti va spune in ce moment al dezvoltarii limbajului se afla copilul tau.

Primele sunete ale copilului

Candva intre primele saptamani si a doua luna, un copil incepe sa faca sunete vocale, experimentand cu sunetul vocii ceea ce gura, limba si gatul lui pot face. El poate incepe cu sunete de respiratie aparent aleatoare, dar vei observa in curand ca aceste sunete sunt directionate catre o audienta - tu, un animal favorit, o jucarie mobila din patutul lui sau chiar propria lui reflexie. In termen de cateva saptamani pana la cateva luni, el va adauga rasul, scancetele si cateva consoane la repertoriul sau. Iata o privire mai atenta la cronologia vocala a copilului (aceasta este doar o medie de cand cei mai multi copii incep vocalizarea):

  • De la sase saptamani pentru trei luni: vocale, gangurit si susurat
  • In jur de trei luni si jumatate: rade cu voce tare
  • In jur patru luni si jumatate: ”chitaitul” si unele consoane (a-ga, a-ba, a-da)
  • Pe la sase luni: siruri de consoane si vocale cantate (da-da-da-da-da)
  • In jur de opt luni: consoane duble (da-da, ma-ma, ha-ha), fara asociere
  • Intre zece si 14 luni: primele cuvinte reale

Daca bebelusul tau nu atinge anumite praguri de dezvoltare la momentele de mai sus, nu te alarma. Dar daca el este in mod constant cu mult in urma acestor etape de limba, in ciuda eforturilor tale, sau are probleme sa iti raspunda atunci cand il strigi pe nume sau vorbesti cu el, vorbeste cu medicul pediatru. Ar putea avea nevoie de o evaluare a auzului sau alte teste.

Vorbeste pentru copilul tau

Pentru copii, procesul de invatare a vorbirii este o strada cu doua sensuri: tu vorbesti, el te imita (sau cel putin imita sunetele pe care le aude) si asa veti continua conversatia. Dar exista un mod corect de a vorbi cu copilul tau? Modul cantat cu sunete inalte este usor de adoptat de unii parinti, in timp ce altii se nenatural vorbind asa. Vestea buna? Atata timp cat vorbesti, copilul tau te asculta. Deci, indiferent de modul in vorbesti cu cea mica (fie ca este vorba “Ale cui sunt degetelele astea dragute?” sau "Uita-te la aceste degetele dragute!"), copilul tau va beneficia de pe urma conversatiei.

Desigur, capacitatea sa verbala se va dezvolta mult mai repede daca faci un efort constient pentru a vorbi cu el chiar si atunci cand el este doar un nou-nascut (chiar daca va parea ca vorbesti cu tine!). De exemplu, daca iti duci copilul la casa parintilor tai, ii poti spune, "Stii unde mergem? Acasa la buni! Sa aducem jucariile de la bunica! "Acest lucru te va ajuta sa iti formezi obiceiul de a vorbi cu micutul tau, chiar daca el nu poate intelege totul.

De fapt, orice conversatie - intre tine si partenerul tau, de exemplu - poate servi ca o lectie de limba ad-hoc pentru copil. El va obtine aproape la fel de mult de la un dialog pasiv ca atunci cand are toata atentia ta. Intotdeuna dai o sansa sa raspunda - chiar daca este un chicotit, galgait sau suspin, mai degraba decat cuvinte. Studiile arata ca bebelusii ai caror parinti vorbesc constant cu ei, invata sa vorbeasca mai devreme.

Ai nevoie de mai multe idei pentru a incepe conversatia cu un copil? Lasa-ti imaginatia libera. Spune-i celui mic povesti din copilarie, da-i cateva tururi ghidate de voce cand mergeti la plimbare etc. Vorbeste mereu, comentand asupra lucrurilor din jurul tau, si pune-i intrebari, iar intr-o zi copilul tau te va surprinde prin a raspunde!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!