Hepatita B este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei B (HBV), care este transmisă prin sânge, material seminal sau alt lichid corporal de la o persoană infectată.
O femeie cu hepatită B își poate infecta copilul cu virusul în timpul nașterii. Tuturor femeile însărcinate li se face un test de sânge pentru hepatita B. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca bebelușii să primească prima doză de vaccin contra hepatitei B înainte de a ieși din spital sau în primele 24 de ore. Bebelușilor li se administrează de obicei a doua doză a vaccinului la 1-2 luni după prima doză, iar a treia doză până la vârsta de 18 luni.
► Citește și: Te rog, nu mă mai întreba dacă alăptez!
Este sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei B (HBV) să-și alăpteze copilul?
Da. Toți bebelușii ale căror mame au fost infectate cu HBV ar trebui să primească globulină împotriva hepatitei B (HBIG) și prima doză de vaccin contra hepatitei B în termen de 12 ore de la naștere. A doua doză de vaccin trebuie administrată la vârsta de 1-2 luni, iar a treia doză la vârsta de 6 luni. Bebelușul trebuie testat după finalizarea seriei de vaccinuri, la vârsta de 9-12 luni pentru a vedea dacă vaccinul a funcționat și dacă sugarul nu este infectat cu HBV prin expunerea la sângele mamei în timpul nașterii. Cu toate acestea, nu este necesară amânarea alăptării până când sugarul este complet imunizat. Riscul de transmitere a HBV de la mamă la copil prin alăptare este neglijabil dacă bebelușii născuți din mame HBV pozitive primesc vaccinul HBIG / HBV la naștere.
Este sigur ca mama cu hepatită B să alăpteze dacă sfârcurile ei sunt crăpate și sângerează?
Datele sunt insuficiente pentru a spune da sau nu. Cu toate acestea, HBV este răspândit de sângele infectat. Prin urmare, dacă mameloanele mamei pozitive cu HBV și / sau areola înconjurătoare sunt crăpate și sângereză, ar trebui să înceteze alăptarea temporar. Pentru a-și menține lactația în timp ce nu își poate alăpta copilul, ea se poate mulge și poate arunca laptele matern până când sfârcurile ei sunt vindecate. După ce sfârcurile ei nu mai sunt crăpate sau nu mai sângerează, mama infectată cu hepatita B poate relua complet alăptarea.
► Citește și: Cum mi-am imaginat alăptarea înainte de naștere și cum a fost de fapt
Hepatita C
Hepatita C este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei C (VHC), care este transmisă prin sânge de la o persoană infectată. Nu există niciun vaccin pentru hepatita C. Cea mai bună metodă de a preveni hepatita C este evitarea acțiunilor care pot răspândi boala, în special prin injectarea de medicamente.
Este sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei C (VHC) să-și alăpteze copilul?
Da. Nu există dovezi documentate conform cărora alăptarea răspândește VHC. Prin urmare, infecția cu VHC nu este o contraindicație pentru alăptare.
► Citește și: Dureri de sân în alăptare - Întrebări și răspunsuri
Este în siguranță ca mama infectată cu hepatita C să alăpteze dacă sfârcurile ei sunt crăpate și sângerează?
La fel ca în cazul hepatitei B, datele sunt insuficiente pentru a spune da sau nu. Cu toate acestea, VHC este răspândit prin sânge infectat. Prin urmare, dacă mămica are mameloanele crăpate și săngerează, mămica trebuie să întrerupă pentru moment alăptarea.