Sari la conținut

Jack Newman – 3 mituri care sabotează startul bun în alăptare

Pentru că știm deja ce înseamnă un start bun în alăptare, trebuie să cunoaștem și miturile care sabotează acest început atât de normal și de firesc. Din păcate, multe dintre miturile de mai jos se aud des din gura cadrelor medicale din România, fie ele în sistemul de stat sau privat.

Mitul nr 1: Nu este suficient lapte pentru a satisface nevoile copilului tău

Nu știu cum este în cazul vostru, dar mie mi s-a spus acest lucru înainte de a naște, la un clinică privată din România. Vom da lapte praf copilului în prima zi, chiar dacă vei naște natural, pentru că nu vei avea lapte în prima zi.

Care e realitatea, de fapt?

Este suficient lapte. Principala problemă este că adesea nou-născuții nu primesc laptele mamei. Acesteia i se spune frecvent fie că atașarea copilului este bună, când de fapt nu este, fie că nou născutul bea din sân când, de fapt, nu bea.

A doua problemă este că mulți nu înțeleg cum funcționează alăptarea. În primele zile, copilul trebuie hrănit frecvent, primind cantități relativ mici de colostru la fiecare masă (mici, dar suficiente!!!). Aceste hrăniri transmit sânului mesajul că trebuie să producă mai mult lapte. Cu toate acestea, mamei i se spune că are un copil înfometat, care are nevoie de lapte praf, cel puțin până îi vine laptele. Suplimentarea înseamnă că nou-născutul va suge mai puțin la sân, iar prețioasele mesaje care spun nu e nevoie de mai mult lapte nu vor mai fi transmise. Deci, curând, mama nu va mai avea lapte.

Mitul nr 2: Glicemia scăzută este o problemă des întâlnită la copiii alăptați, iar nou-născuții trebuie urmăriți îndeaproape, pentru a preveni afecțiunile creierului.

Realitate: Glucoza este un zahăr care se găsește în lapte și care hrănește creierul, dar nu este decât unul din mulții nutrienți cu care este hrănit creierul. Un nivel scăzut de glucoză în sânge la copiii sănătoși, la termen, este rar, iar analizele de rutină duc la suplimentare inutilă.

Mitul nr. 3: Un copil care are icter are nevoie de lapte praf în primele zile. Nu se recomandă alăptarea lui.

Realitate: Icterul este o afecțiune des întânită la nou născuți, care trădează nivelul ridicat de bilirubină din sânge. Icterul este determinat de cauze diferite în primele zile. Probabil cea mai comună cauză a nivelului peste mediu la un copil alăptat este că nou născutul nu primește suficient lapte. Răspunsul nu este oprirea alăptării, ci ajutarea copilului să sugă mai bine.

Deși miturile sunt extrase din cartea Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman, expertul mondial nr 1 în alăptare, se aud mult prea des și în România, sabotând startul bun în alăptare al mii de bebeluși.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!