Îți dorești să alăptezi cât mai ușor și mai mult posibil? Atunci trebuie ca startul să fie bun! Ce înseamnă un start bun în alăptare și care sunt miturile care sabotează acest proces atât de natural, încă din primele zile de la naștere – aflăm din Ghidul pentru alăptare al celebrului doctor Jack Newman:
Ce contează pentru un start bun în alăptare:
Start bun în alăptare. Nașterea naturală – Dacă este posibil, optează pentru o naștere cât mai nemedicalizată cu putință.
Start bun în alăptare. Bebelușul trebuie să aibă contact piele-pe-piele și acces la sân imediat după naștere (și în primele săptămâni) – În general, nu există niciun motiv pentru care nou născutul să nu poate sta piele-pe-piele cu mama în cele (măcar) 30 de minute care urmează nașterii. Studiile din ultimii 30 de ani au arătat că cei care sunt așezați piele-pe-piele pe abdomenul mamei sunt capabili să se târască la sân și să se atașeze fără ajutorul nimănui, în prima oră după naștere. Și nu ar trebui să ne surprindă acest lucru: puii mamiferelor trebuie să găsească sânul singuri, pentru că altfel nu supraviețuiesc. Tigrii sau renii nu au consultați în alăptare.:)
► Citește și Ora magică – Ce este și de ce este atât de importantă
Start bun în alăptare. Atașare, atașare, atașare - Atașarea trebuie să fie făcută corect - Dacă vi se spune că bebelușul de două zile se atașează bine în ciuda faptului că sfârcurile vă dor foarte tare, fiți sceptice și cereți ajutor de la altcineva. Înainte de a pleca din spital, ar trebui să vi se arate atașarea corectă a bebelușului și faptul că primește într-adevăr lapte de la sân. Trebuie de asemenea să știți cum să vă dați seama dacă suge eficient (supt tip gură deschisă-pauză-gură închisă). – Vezi video.
Start bun în alăptare. Room – in – Mama și bebelușul trebuie să stea în aceeași cameră, 24 de ore din 24, nu doar ziua - Încă din 1930 au fost publicate studii care arată că dacă mama și bebelușul stau împreună 24 de ore pe zi succesul alăptării este mai mare, bebelușii sunt mai puțin frustrați, iar mamele sunt mai fericite. Nu există dovezi că mamele care sunt separate de bebelușii lor se odihnesc mai bine. Dimpotrivă, mamele se odihnesc mai bine și sunt mai puțin stresate atunci când sunt împreună cu bebelușii lor. Mamele și bebelușii învață să doarmă în același ritm. Astfel, atunci când bebelușul începe să se trezească ca să se hrănească, mama începe și ea să se trezească în mod firesc. Acest lucru nu este la fel de obositor ca atunci când mama este trezită dintr-un somn adânc, așa cum se întâmplă atunci când bebelușul îi este adus din altă parte la trezire.
Start bun în alăptare. Amânarea primei spălări - Cercetătorii au descoperit că întârzierea băii cu aproximativ 12 ore a crescut probabilitatea alăptării chiar în timpul în care mama și copilul erau încă în spital, în perioada post-natală. La rândul lor, aceștia au spus și că întârzierea a sporit probabilitatea ca mama să continue să alăpteze și după ieșirea din spital.
► Citește și Alăptarea copilului, influențată de un factor neașteptat. Iată ce spun specialiștii!
► Citește și 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai
Start bun în alăptare. Bebelușul nu trebuie alăptat cu ajutorul mameloanelor artificiale – este suficient să privești un copil cum suge din biberon și apoi cum suge la sân, pentru a înțelege că sunt două procese complet diferite. La sân, copilul trebuie să își folosească gura și limba într-un mod foarte diferit față de atunci când suge la tetina de plastic a unui biberon, a unui mamelon artificial sau chiar la o suzetă.
Start bun în alăptare. Nu trebuie limitată frecvența sau durata meselor – Timp de mii de ani, mamele și-au alăptat copiii fără ceasuri sau programe. În multe părți din lume încă se face asta, iar aceste mame au aproape întotdeauna succes în alăptare. Vei ști când să îți hrănești copilul, dacă îl vei privi pe el, și nu ceasul. Cum îți dai seama că vrea lapte?
- Se mișcă neliniștit dintr-o parte în alta
- Buzele imită suptul
- Își duce mânuțele la gură
- Caută mamelonul
Mai mult, limitarea și programarea meselor pot crește riscul de mameloane dureroase. Dacă pui la sân un copil chinuit de foame, poate să prindă mamelonul și să nu aibă răbdare până ce mama îl atașează bine. Frustrarea poate face ca laptele să nu curgă suficient de repede și îl poate face să fie agitat la sân, făcându-l să se desprindă și să se reatașeze defectuos, cee ace poate spori durerea.
Start bun în alăptare. Nu accepta mostre gratuite de lapte praf - Organizația Mondială a Sănătății are recomandări explicite în acest sens: aceste cadouri nu sunt decât o tehnică de marketing menită să reducă și să exclusivitatea și durata alăptării, deveind aparent soluția la îndemână pentru problemele în alăptare.