Sunt putini bebelusii care nu trec prin perioada jucariei favorite. Aceasta apare in jurul varstei de 8-9 luni, atunci cand mama devine mai putin prezenta. Bebelusul gaseste un mijloc de a se linisti.
Copilul dumneavoastra a ales o jucarie si nu mai vrea sa se separe de ea. Acest obiect, adesea molfait, supt si in unele parti sfasiat il linisteste si ii creeaza un confort atunci cand mama lipseste cateva momente.
Un obiect de tranzitie
Aparitia jucariei favorite intervine intr-o perioada particulara din viata sa, atunci cand bebelusul incepe sa realizeze ca este o persoana distincta de mama lui. Ea poate fi mai putin prezenta, sa lipseasca mai multe ore sau doar sa se afle intr-o alta parte a casei. Ii este utile mai ales cand vine momentul sa doarma, atunci cand se gaseste singur in camera sa.
Un mijloc de a se linisti
Micutul dumneavoastra a gasit un mijloc de a se linisti atunci cand nu sunteti in apropierea lui. Iata de ce psihologii numesc jucaria favorita “un obiect de tranzitie”. Ii permite bebelusului sa se gandeasca la mama sa, asteptand-o sa se intoarca, sa se consoleze pentru absenta ei, il ajuta sa suporte singuratatea. Copilul invata sa fie autonom, conservand sentimentul de siguranta in fata noilor situatii.
Acest obiect ii va fi indispensabil in caz de tristete, de oboseala mare sau al unui eveniment dificil. Sa nu-l uitati mai ales cand il duceti la bunici sau la bona, de exemplu.
Sfarsitul perioadei jucariei favorite
Copilul dumneavoastra va fi singurul care va decide cand va trece de aceasta perioada. Pur si simplu nu va mai avea nevoie de ea, atunci cand se va simti sigur pe el. Jucaria va sfarsi murdara si zdrentuita intr-un colt al camerei.
Nu-i mai este frica
Se intampla uneori ca insusi copilul sa ascunda jucaria preferata, pentru a va demonstra ca nu-i mai e frica si ca poate dormi si singur. O veti gasi cu siguranta sub mobilier sau sub pat. Daca micutul dumneavoastra intarzie sa se separe, poate ca va cere pur si simplu sa faceti acest lucru pentru el…
Articole relationate
5 fraze recomandate de psihologi pentru a gestiona conflictele dintre frați
Conflictele între frați nu sunt doar inevitabile, ci și o parte importantă a dezvoltării lor emoționale și sociale. Potrivit psihologilor, aceste momente de tensiune...
Cum îi explici copilului că Moșul aduce mai multe cadouri altor copii
Magia Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din copilărie, dar poate aduce și momente dificile de explicat. Una dintre cele mai frecvente dileme pentru...
Primul Crăciun. Idei de cadou de neuitat, pentru bebelușul tău
Crăciunul este o perioadă magică, iar primul Crăciun al bebelușului tău este cu siguranță unul special. Deși micuțul nu și-l va aminti, un cadou atent ales poate...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu