Sari la conținut

Lămâia – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Lămâia este un fruct din familia de citrice și este bogată în vitamina C. Are un conținut de compuși bioactivi și este un aliment sănătos, care se folosește în mai multe remedii casnice.

Consumul regulat de lămâie crește imunitatea, crește absorbția fierului și îmbunătățește sănătatea pielii. Cu toate acestea, este sigur să adaugi lămâia în dieta bebelușului?

Lămâia la bebeluși. Când pot mânca bebelușii lămâie

În general, se recomandă introducerea citricelor în dieta bebelușului când acesta are vârsta cuprinsă între 7 și 10 luni. Poți avea în vedere să introduci lămâia în alimentația bebelușului după vârsta de 8 luni, împrenă cu alte citrice, cum ar fi portocalele.

Unii părinți consideră că este mai bine să aștepte până ce bebelușul împlinește 12 luni, pentru a adăuga lămâia în dieta lui, din cauza acidității mari pe care fructul o are.

► Citește și: Bebelușul și beneficiile consumului de grapefruit

Lămâia la bebeluși. Beneficiile consumului de lămâie

Dacă iei în considerare să introduci lămâia în alimentația bebelușului, iată câteva beneficii semnificative:

Lămâia oferă hidratare

Sucul proaspăt stors dintr-o lămâie are efecte hidratante. Poți oferi copilului suc de lămâie în cantitate mică, diluat cu apă.

► Citește și: Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

Lămâia crește imunitatea

Sucul de lămâie este bogat în vitamina C, acid citric și compuși bioactivi, cum ar fi eriocitrina, toate acestea fiind considerate benefice pentru imunitate.

Lămâia îmbunătățește digestia

Atunci când este consumat în cantități mici, D-limonenul găsit în sucul de lămâie ar putea crește motilitatea gastrică, poate neutraliza acizii stomacului și reduce simptomele de indigestie, cum ar fi greața și refluxul gastric. Există mai multe remedii casnice în care sucul de lămâie diluat este utilizat pentru a stimula digestia unui bebeluș.

Lămâia crește absorbția fierului

Bebelușii care au o dietă solidă au nevoie de fier adecvat pentru a stimula dezvoltarea neurologică și pentru a avea un sistem circulator sănătos.

Lămâia ameliorează răceala și gripa

Cercetările indică faptul că lămâia are proprietăți antivirale și ar putea reduce mucusul. Un pahar de apă caldă cu suc de lămâie poate ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

► Citește și: Alimentația copilului cu imunitate scazută

Lămâia la bebeluși. Efecte secundare posibile

Evită să-i oferi bebelușului suc de lămâie nediluat. Este posibil ca lămâia să nu aibă efecte secundare la un copil sănătos, dacă este administrată în cantități mici diluate în apă. În caz contrar, mai jos sunt câteva efecte secundare potențiale ale consumului de lămâie la bebeluși și copii mici.

Tulburări gastro-intestinale

Sucul de lămâie este acid și poate agrava problemele gastro-intestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, la bebelușii sensibili și copiii mici. Prin urmare, oferă-i bebelușului doar suc de lămâie diluat.

Carierea dinților

Expunerea frecventă și prelungită la acidul citric poate provoca eroziunea smalțului, făcând dinții susceptibili de a se descompune, pe termen lung. Clătește gura copilului cu apă plată de fiecare dată când consumă suc de lămâie diluat.

Alergia la citrice

Deși este rară, este totuși posibilă. Un bebeluș cu o astfel de alergie poate prezenta o reacție alergică la consumul de suc de lămâie sau la atingerea unei coji de lămâie.

Unii bebeluși pot prezenta erupții cutanate ușoare orale sau tulburări gastrice la primul consum de lămâi. Acestea nu sunt semne de alergie. Odată ce corpul se adaptează la noua hrană, aceste tulburări vor dispărea. Cu toate acestea, dacă bebelușul prezintă semne de intoleranță severă sau alergie, atunci nu îi mai da lămâie și consultă un medic pediatru.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!