Într-o perioadă în care se încurajează tot mai mult nașterea pe cale naturală și alăptarea la sân – practici care parcă pierd teren în detrimentul celorlalte opțiuni - noi rapoarte vin să le pună și mai mult pe gânduri pe viitoarele și proaspetele mămici.
Un nou studiu, comandat de Parlamentul de la Londra, indică o concentraţie mare de substanţe chimice în laptele matern. De unde provin acestea? Din produsele folosite tot pentru îngrijirea bebelușului, spun specialiștii.
O vastă gamă de produse, de la cărucioare la pătuțuri, conţin chimicale menite să le facă mai puţin inflamabile. Numai ca aceste substanțe sunt capabile să străbată mediul, prin aer, sol ori apă, și pot fi absorbite de corpul uman. Iar de aici… surpriza cea mare este că îi afectează şi pe nou-născuţi, prin laptele supt.
► Citește și Cele 7 minuni ale laptelui matern
Iar specialiştii spun că e nevoie de ani pentru a elimina din corp aceste substanţe.
Autorităţile din Marea Britanie, unde de altfel a fost detectată cea mai mare concentraţie în laptele matern, promit că vor schimba reglementările cu privire la protecţia fata de incendii.
Mamă: „De parcă nu ai avea destule griji cu sarcina și alăptarea la sân, e păcat că acum apar probleme noi! Ca mamă, vrei ce e mai bun pentru copilul tău. Te străduiești din răsputeri să eviți pericolele evidente, dar nu te poți lipsi de canapele ori de cărucior.”
Mary Creagh MP, şefa Comisiei pentru Mediu din Camera Comunelor: „Știm că în fiecare cămin din Marea Britanie există în jur de 40 de kilograme de materiale ignifuge. Le găsim în orice: în saltele, canapele, în scaunele pentru bebeluși, cărucioare și păturici pentru schimbatul scutecelor. Vrem să fie eliminate cât mai rapid, mai ales din produsele pentru copii.”
Impactul substanţelor chimice asupra copiilor nu este cunoscut, dar expunerea a fost deja asociată riscului sporit de cancer.
► Citește și Beneficiile uluitoare ale laptelui matern