Cand lui bebe ii dau dintii e mare bucurie si mandrie pentru parinti, dar si mare tristete pentru cel mic. Dar ii poti alina disconfortul cu cateva solutii naturale.
Dintre toate eruptiile dentare, cele pe gingiile de jos mi s-au parut cele mai chinuitoare pentru copil. Rodea continuu, balea continuu, se trezea din somn in plansete. Cei de sus au iesit fara sa-i simtim – acum, doar Dumnezeu stie ce-o fi fost in sufletelul lui, cert e ca fenomenul nu l-a agitat la fel de tare. Nu voiam sa-i mai incarc sistemul cu alte substante chimice pentru calmarea inflamatiilor, asa ca am cautat altfel de solutii pentru alinarea disconfortului. Si am descoperit urmatoarele:
Amorteala cu ceapa si ridichi. Ii intind lui Tudor un fir de ceapa verde sau o ridiche si el, avand tendinta sa roada orice, le ia cu nonsalanta si le baga in gura. Am avut noroc sa ii si placa, asa ca molfaitul la aceste legume iuti l-a mai calmat.
Gustari reci. Ii dau fructe sau legume de la frigider si molfaie la ele, tragand satisfacut cu cei cativa dintisori si cu gingiile sacaitoare. Bineinteles, il supraveghez atent, ca nu cumva sa rupa o bucata mai mare decat poate duce. Sau ii pun o parte din fructul racit in dispozitivul de hranire sigura, la care roade foarte satisfacut.
Biberon cu „freon”. Adica tot rece (ori tinut la frigider, ori umplut cu apa rece – tine biberonul rece un timp mai indelungat decat prima varianta). Bebe va molfai cu pofta tetina racoroasa. Si nu-ti face griji de rosu in gat de la apa rece, pentru ca n-o va bea, nu prezinta interes. Acest truc am observat ca functioneaza bine cand il pun pe Tudor in patut, pentru cele doua somnuri de peste zi.
Lingura calmeaza gura. Tot la frigider o tin si pe ea si i-o dau la mesele cele mai dificile – de legume sau fructe. Dat fiind ca cei mici isi cam pierd pofta de mancare in perioadele de eruptie dentara, lingurita racita il si ajuta sa aiba mai mult spor la mancat. El baga lingurita rece sa-si calmeze gingiile, eu ii bag lingurita cu mancare. Si aceasta alternanta il ajuta sa manance cat de cat bine in aceste vremuri de restriste.
Rontait nemaipomenit. De cand cu biscuitii in iaurt, am descoperit acele „finger foods” pentru bebelusi, care ii ajuta sa invete masticatia si dobandeasca independenta in hranire. In plus, am observat ca „scarpina” foarte bine cu ele gingiile inflamate in timp ce savura gustul.
In afara de acestea, functioneaza pentru perioade scurte de timp si jucariile speciale pentru ros ori cele de plus, toate tinute la frigider. Am mai incercat sa ii masez eu gingiile cu degetul proaspat spalat (rece), dar n-am rezistat prea mult muscaturilor lui. Am gasit si cateva retete de solutii din natura in casa, dar nu le-am verificat inca. Si te sfatuiesc sa intrebi medicul despre ele inainte sa le experimentezi pe copilul tau:
- Ceai de musetel. Inmoaie o carpa (un prosopel, o bavetica) in ceai de musetel si da-i-o copilului sa suga la el. Se spune ca amelioreaza disconfortul gingiilor inflamate si-l si calmeaza pe cel mic.
- Ghimbir. Curata de coaja o bucata de radacina de ghimbir si da-i-o la ros. Daca functioneaza la fel de miraculos precum o face asupra greturilor de sarcina, ai linistea garantata.
- Cuisoare cu unt. Macina cateva cuisoare si amesteca praful cu unt (fara sare) inmuiat la temperatura camerei. Raceste din nou la frigider si foloseste noul tip de unt format pentru a unge gingiile inflamate.
- Ulei de masline. Foloseste-l ca sa masezi usor gingiile bebelusului. Daca te lasa. Si daca nu te musca prea crunt.