Nu există nicio îndoială că leagănele pentru copii oferă brațelor părinților o binemeritată pauză. La urma urmei, îngrijirea unui copil, mai ales a nou-născuților, implică multă muncă, iar o parte din aceasta se datorează nevoii lor intense de a fi legănați și ținuți în brațe.
În timp ce unii bebeluși se mulțumesc cu un pătuț sau un scăunel în perioadele în care nu dorm sau nu se hrănesc, alți bebeluși iubesc mișcarea și devin agitați dacă nu sunt legănați sau plimbați. Însă trebuie să știm că ambele comportamente sunt normale și că e bine să ne ținem bebelușii în brațe, atâta timp cât ne-o cer și cât putem.
Din păcate, însă, timpul nu ne permite să stăm doar să adulmecăm bebelușii, să îi ținem în brațe permanent, dar partea bună este că există o mulțime de obiecte care ne pot ușura sarcinile, unul dintre acestea fiind chiar leagănele pentru copii, care se pot fi dovedi extrem de utile.
Cu toate acestea, mulți dintre noi primesc mesaje confuze despre leagănele pentru copii și nu putem să nu ne întrebăm dacă ele chiar aduc numai beneficii copilului sau îi pot pune în pericol în vreun fel.
Iată tot ce trebuie să știm despre leagănele pentru copii, atât din punctul de vedere al avantajelor, cât și al dezavantajelor:
Beneficiile utilizării leagănelor pentru copii
Bebelușii se nasc dependenți părinții lor, mai ales de mamă, de cea care i-a ținut în pântece 9 luni. De asemenea, le este dor de mediul uterului, motiv pentru care le place să fie înfășați și legănați.
Dar, deși proaspeții părinți nu și-ar dori nimic mai mult decât să ofere acest tip de liniștire bebelușilor non-stop, este aproape imposibil să îi țină în brațe și să îi legene 24/7. Aici intervin leagănele pentru bebeluși, care se pot simți ca un colac de salvare. Majoritatea leagănelor pentru bebeluși oferă confort, legănat, dar și lumini și muzică – menite să le distragă atenția celor mici, care au nevoie permanent de atenție.
Dezavantajele utilizării leagănelor pentru copii
În general, leagănele pentru copii reprezintă o soluție salvatoare pentru părinți. Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți de anumite capcane. În primul rând, pot exista bebeluși cărora pur și simplu să nu le placă să petreacă timpul în leagăne, motiv pentru care tind să devină mai agitați în ele. Acești bebeluși ar putea găsi leagănele inconfortabile sau pot deveni suprastimulați de lumini, de sunete sau de mișcări.
Unii părinți pot deveni, de asemenea, prea dependenți de leagănul pentru copii. Ei pot folosi leagănul de fiecare dată când copilul lor se agita și nu învață alte moduri de a-și liniști copilul.
Asociația Americană de Pediatrie (AAP) notează că bebelușii nu ar trebui să devină atât de dependenți de leagăne sau de alte scaune pentru bebeluși. Este esențial ca micuților să li se ofere timp de petrecut pe burtică sau în alte poziții – pentru a se dezvolta corespunzător. De asemenea, AAP avertizează că statul prelungit în leagăn ar putea duce la aplatizarea capului bebelușilor.
Recomandări AAP cu privire la utilizarea leagănului pentru bebeluși:
- Utilizați întotdeauna poziția cea mai înclinată pe leagăn pentru bebelușii cu vârsta de până la 4 luni.
- Asigurați-vă că leagănul este robust și nu se răstoarnă sau se pliază prea ușor.
- Folosiți curelele de siguranță furnizate, astfel încât copilul să nu cadă din leagăn.
- Nu mai utilizați leagănul dacă copilul nu se mai încadrează corecte în limitele de lungime și de greutate.
- Asigurați-vă că leagănul leagănului rămâne plat în timpul mișcării, astfel încât copilul să nu poată cădea.
În plus, asigurați-vă că nu așezați niciodată leagănul bebelușului pe o suprafață ridicată, cum ar fi un blat de bucătărie sau o măsuță de cafea. De asemenea, ar trebui să evitați să puneți pături în leagăn, deoarece acestea pot reprezenta un pericol de sufocare.