“Limba-legata” la nou-nascuti poate face alaptarea dificila si dureroasa si poate duce la probleme de vorbire pe masura ce copilul creste.
Limba fixata (anchiloglosia) este o anomalie congenitala in care frenul lingual restrictioneaza miscarea libera a limbii. Incidenta este mai mare la baieti.
Limba se dezvolta in stadiile embrionare timpurii ale sarcinii (patru pana la sapte saptamani). In timpul gestatiei, frenul lingual (membrana subtire care leaga limba de partea de jos a gurii) serveste drept ghid pentru cresterea in fata a limbii.
Celulele frenul sunt supuse mai tarziu apoptozei , tesutul ectodermal din jurul limbii creste in jos si limba se separa de partea de jos a gurii, crescandu-si astfel mobilitatea. “Limba-legata” apare atunci cand acest proces este incomplet.
In cazul in care frenul lingual este strans, pot aparea probleme la alaptare. Aceste probleme pot creste odata cu cresterea copilului. Pot aparea carii dentare, malocluzie si dificultati cu mancatul.
Vorbirea poate fi de asemenea afectata. Frenul care se extinde spre varful limbii sau cel care impiedica limba sa atinga gingia superioara poate afecta rostirea anumitor sunete.
“Limba-legata” poate duce renuntarea timpurie la alaptare. Pentru ca o alaptare de succes sa aiba loc, copilul trebuie sa fie capabil sa apuce areola sanului cu gingiile, obrajii interiori si limba. Limba este activa in alaptare, se intinde pe gingiile copilului pentru a proteja mamelonul si areola mamei .
Copilul cu limba fixata foloseste doar gingiile si obrajii interiori. Acest lucru inseamna ca mamelonul si areola mamei nu sunt protejate de compresia gingiilor. Pot aparea probleme si la alimentatia cu biberonul.
Pentru a imbunatati alaptarea si in general alimentatia bebelusului este indicata frenotomia, o procedura chirugicala simpla pentru relaxarea frenului lingual. O alta interventie chirurgicala, care se face doar dupa varsta de 1-2 ani este frenoplastia, pentru o relaxare totala si pentru refacerea frenului lingual.
Probleme care pot justifica frenotomia:
La mama:
- Sfarcuri dureroase
- Mastita recurenta sau de abcese de san
- Scaderea productiei de lapte
- Epuizare data de alimentarile frecvente
- Efecte psihologice
La copil
- Dificultate in apucarea sanului
- Agitatie in timpul alaptarii
- Mese prelungite sau frecvente
- Icter prelungit
- Pierderea excesiva in greutate
La sugarii hraniti cu biberonul
- Dificultatea de a apuca o tetina
- Alimentare prelungita
- Salivare excesiva