Sari la conținut

Mancaruri condimentate pentru copiii mici?

Lucrurile se schimbă: oamenii au început să fie un pic mai deschisi in ceea ce  priveste introducerea de noi alimente in dieta copiilor mici. Unii spun ca prin intermediul laptelui mamei copiii vor gusta anumite arome si le vor accepta mai usor mai tarziu. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca gustul laptelui matern trebuie sa fie cat mai neutru, iar mama este bine sa evite mancarurile condimentate. Este doar inceputul controversei in ceea ce priveste alimentele condimentate. 

In ceea ce priveste diversificarea, regula este in general simpla: dai ceea ce se mananca in mod obisnuit in casa. Cu diferenta ca ar fi bine sa pui mai putine condimente pentru a nu genera un raspuns advers din parte copilului.

Daca te hotarasti sa diversifici gusturile copilului adaugandu-i in dieta condimente din cele mai diverse, ar fi bine sa alegi numai condimente proaspete, care nu sunt la raft de mai mult de un an. Mare grija la data de expirare!

Chiar si intre pediatri exista multe dezbateri insa din parerile lor putem extrage cateva informatii importante:

-          Exista diferenta intre condimentele aromate si cele iuti. Cele aromate pot fi introduse in dieta bebelusului inca de la sase luni.

-          Cand incepi introducerea alimentelor solide incearca arome cat mai diferite pentru a-l obisnui cu o paleta extinsa de gusturi

-          Nu-i da mancaruri iuti! Partea iute nu este legata de gust ci este legata de stimularea receptorilor durerii, iar cei mici vor avea reactii puternice, de obicei adverse.

-          In functie de cultura in care traiesti vei expune copilul la mancaruri iuti insa treptat, obisnuindu-l cu gradul de “iuteala”

-          Ca sa iti dai seama ce condimente ii plac si care nu ii plac, asteapta 4-5 zile inainte de a adauga un nou condiment in dieta copilului.

-          Atata timp cat copilul isi primeste in continuare toti nutrientii necesari dezvoltarii sale normale, ii poti diversifica gusturile

-          Copiii care sunt expusi prin laptele mamei la gusturi noi, sunt mai receptivi la a accepta noi feluri de mancare si noi arome.

-          Printre aromele care le plac copiilor cel mai mult se numara scortisoara, menta, ghimbirul sau patrunjelul

-          Introdu cate un singur condiment la o masa. Ai timp de experimente atunci cand  copilul va creste.

-          In ceea ce priveste mancarurile condimentate puternic (si iuti) urmareste reactiile copilului. Daca acesta manifesta stare de nervozitate sau chiar plansete, evita pe viitor respectivele condimente. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!