Sari la conținut

Manifestarile si metodele de tratament pentru diaree

Cum iti poti da seama daca bebelusul are diaree

Daca se intampla cateodata ca scaunul sa fie mai putin consistent decat de obicei, nu-ti face griji. Dar, daca scaunele devin din ce in ce mai frecvente, sunt apoase, cu urme de mucus sau sange si sunt de culoare galbena, verde sau foarte inchisa, bebelusul are diaree. Un nou nascut va avea in mod normal 8-10 scaune pe zi, iar un bebelus mai mare de la 2-3 ori pe zi pana la 1-2 ori pe saptamana. Scaunul diareic poate avea cateodata un miros neplacut.

Scaunul normal la un bebelus care este alaptat are o culoare galbuie si o consistenta apoasa. Pentru ca scaunul bebelusului isi va schimba caracteristicile pe masura ce dieta lui se schimba, o observare atenta a modificarilor ce survin iti va spune daca ceva nu este in ordine.

Un bebelus care este hranit cu lapte praf are 1-2 scaune pe zi, de consistenta untului de arahide, cu un miros specific. Aceasta categorie de bebelusi este mai predispusa acestui tip de afectiuni pentru ca nu beneficiaza de anticorpii care se afla in laptele matern.

Cand bebelusul va trece la hrana solida si consistenta scaunului se va modifica. Daca dupa aceasta schimbare consistenta devine din nou apoasa inseamna ca bebelusul are diaree.

Cum sa tratezi diareea

Daca banuiesti ca bebelusul are o parazitoza, prima grija este sa il mentii hidratat. Daca bebelusul nu vomita, continua sa il alaptezi. Oricum, dupa ce ai luat aceste masuri trebuie sa consulti si pediatrul.

Evita lichidele indulcite cum ar fi sucurile, apa cu zahar si sucurile nediluate de fructe.Toate acestea contin zahar care atrage apa in intestine si diareea se va inrautati.

Diareea nu este, de cele mai multe ori o afectiune grava, cu toate astea, aproximativ 9% din copii sub 5 ani ajung la spital, majoritatea din cauza deshidratarii, asa ca hidratarea trebuie sa fie principalul obiectiv atunci cand tratezi diareea unui bebelus.

Cand e nevoie sa chemi doctorul

Bebelusii se deshidrateaza foarte repede, asa ca trebuie sa chemi doctorul atunci cand copilasul:

-    Are trei luni sau mai putin
-    Vomita
-    Are semne de deshidratare, cum ar fi gura uscata sau nu a mai udat un scutec de trei ore sau mai mult.
-    Poti observa urme de sange in scaun
   

Daca bebelusul are mai mult de trei luni si are o forma usoara de diaree insotita de febra, apeleaza la medicul pediatru.
   

Semnele deshidratarii includ o scadere a frecventei urinarii cu urina inchisa la culoare, ochi injectati, refuzul de a bea, scaderea cantitatii de saliva, buze uscate, letargie sau stare de agitatie.
   

Ar trebui sa consulti pediatrul si daca bebelusul refuza sa bea sau sa manance, are febra mai mult de 24 de ore, sange in scaun, abdomenul este moale la palpare si vomita.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!