Sari la conținut

Marile cuceriri ale bebelusului de la nastere la trei luni

Vezi gGalerie foto

In momentul in care vine pe lume un nou-nascut are abilitati uluitoare. Prima ora dupa nastere si adaptarea rapida la viata extrauterina dovedesc ca este mai mult decat un supravietuitor, fiind perfect pregatit pentru a infrunta viata si a se descurca in afara uterului matern. Mai mult, fiecare saptamana de viata inseamna noi deprinderi, noi abilitati. Ceea ce este uluitor si dovedeste, daca mai era nevoie, ca mama natura este perfecta, este ca fiecare saptamana de viata adauga noi si noi abilitati intr-o ordine care depaseste logica noastra, dar care asigura cele mai bune conditii pentru dezvoltarea si evolutia copilului.

Iata cateva dovezi si marile cuceriri ale bebelusului de la nastere la trei luni

La doua saptamani dupa nastere copilul poate face diferenta intre un obiect si altul cu ajutorul simtului tactil.

La patru spatamani de viata bebelusul are capacitatea de a identifica mirosul, sunetul si gustul. Toate aceste simturi ii ajuta sa-si identifice mama, tatal si intelege ce inseamna acasa. La o luna de viata copilul stie daca se afla acasa sau intr-un alt loc. Simtul mirosului este mult mai fin decat la adult.

La cinci saptamani copilul intelege ca te poate avea langa el daca plange asa ca uneori  plange nu pentru ca are vreo nevoie, ci doar pentru ca vrea sa te aiba alaturi. Este un mecanism de consolidare a relatiei intre copil si parinte. Cica 80% dintre copiii nou-nascuti devin foarte galagiosi si plangaciosi in cea de a patra, a cincea saptamana dupa nastere.

La sapte saptamani de viata simtul vazului intra in sfera de constienta astfel ca cel mic intelege ce vede si reuseste sa focalizeze imaginea. In aceasta etapa simtul auzului, mirosul, simtul gustului si simtul vazului sunt active si copilul stie sa le foloseasca. Simtul echilibrului si cel kinestezic (identificarea pozitiei corpului si a membrelor) mai asteapta pana ce vor deveni active si asta pentru simplu motiv ca nu are nevoie de ele, iar creierul, care evolueaza intr-un ritm incredibil, nu are nevoie de aceste informatii in acest moment.  

La opt saptamani de viata copilul intelege emotiile pozitive si apare primul zambet, declansat in prezenta parintilor. Toate celelalte cuceriri se dezvolta si se perfectioneaza intr-un ritm accelerat.

La zece saptamani apar colicile. Acest fenoment este inca un mister, dar cei mai multi medici le pun pe seama unui proces de maturizare a tubului digestiv. Nu toti bebelusi au colici dar procentul celor care trec prin aceste prime dureri ale bebelusului este foarte mare si trece de 70% la suta.

Incepand de la 11 saptamani de viata copilul intelege daca in preajma lui se vorbesc mai multe limbi si poate face diferenta intre limba parintilor sai si a altor persoane, dupa cum poate intelege daca parintii vorbesc in mai multe limbi. Psihologii specializati in evolutia copilului sustin ca bebelusii au capacitatea innascuta de a invata in prima lor copilarie doua sau mai multe limbi, desi tot ei sustin ca daca in prezenta copilului se vorbesc constant mai multe limbi este posibil ca abilitatile de limbaj ale copilului sa apara putin mai tarziu, decat in cazul copiilor in preajma carora se vorbeste intr-o singura limba.

La 12 saptamani copilul face legatura intre necesitatile fiziologice si procesul de schimbare al scutecelor si iti va semnala cand trebuie schimbat prin scancete specifice.

In cursul celei de a 13 saptamani de viata copilul constientizeaza complexitatea mecanismului cauza-efect. Nu poate inca sa filozofeze pe marginea legaturii intre cauza si efect, dar principiul este temelia tuturor proceselor de invatare ulterioare.

In cea de a 15 saptamana de viata copilul are primele mecanisme proprii care se bazeaza pe memorie. Procesele de invatare din mecanismul cauza-efect, combinat cu capacitatea de memorare de scurta durata (pentru moment, doar cele de scurta durata) sunt dovada inteligentei si a proceselor de dezvoltare prin care trece un copil in primele sale saptamani de viata.

Citeste si:

Prima saptamana – Bebelusul vine acasa
Adaptarea la viata extrauterina, momente spectaculoase



 

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!